Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ελλάς & Αλβανία: Ο χορός του Σατανά!



Γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς*
Το πρώην κομμουνιστικό γειτονικό κράτος, Αλβανία, για πολλά χρόνια βρισκόταν υπό το καθεστώς καταπίεσης αλλά και παράλληλα βρισκόταν σε καθεστώς “εμπόλεμης κατάστασης” με τη χώρα μας. Οι δύο χώρες, Ελλάς και Αλβανία, ατύπως, αναμετρήθηκαν υπό την έννοια του όρου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν η Αλβανία αποφάσισε να πάρει το μέρος του Άξονα, χωρίς ωστόσο να πολεμήσει υπό το βάρος επίσημης άποψης (όπως το ίδιο έκαναν Τουρκία και Βουλγαρία τότε), εκμεταλλευόμενη το γεγονός πιθανής ελληνικής ήττας ώστε μετέπειτα να διεκδικήσει ελληνικά εδάφη. Αυτά που σήμερα ανοιχτά διεκδικεί με την ονομασία …”τσαμουριά”.
Η αποτυχία της πιο πάνω αλβανικής απόφασης, να πάρουν σαφή διπλωματικό και όχι μόνο προσανατολισμό απέναντι στον Άξονα, της κόστισε στο γεγονός πως όλα όσα είχαν κατά νου τότε δεν πραγματοποιήθηκαν. Το ίδιο συνέβη και με τη Βουλγαρία, αλλά και με τη Τουρκία, τότε, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως η Ελλάς πολέμησε, αντιτάχθηκε και μάλιστα ουκ ολίγες φορές εκθειάστηκε όσον αφορά το ρόλο της, ακόμη και από εχθρούς της.

Με το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι όποιες αλυτρωτικές τάσεις υπήρχαν από πλευράς Αλβανίας εις βάρος της Ελλάδας μπήκαν στο “συρτάρι” της ατζέντας περιμένοντας για αργότερα, λόγω αποτυχίας επιλογών…
Αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κατάρρευσης, η Αλβανία ως χώρα πέρασε σε μια νέα σελίδα όσον αφορά την ιστορία της. Τα βασικά χαρακτηριστικά που σημάδεψαν τη νεώτερη ιστορία της Αλβανίας και προσδιορίζονται στα τελευταία περίπου 20 χρόνια, χαρακτηρίζονται από τη λαθρομετανάστευση και από τον αλυτρωτισμό.
Η έννοια λαθρομετανάστευση είναι ίσως γενική και δεν αποδίδει στο έπακρο την έννοια του όρου. Ωστόσο στη περίπτωση της Αλβανίας η λαθρομετανάστευση υποκινήθηκε από το αλβανικό κράτος σε συννενόηση πολλές φορές με το ελληνικό και ουσιαστικά μετατράπηκε κατά διαστήματα σε μορφή εποικισμού. Το ίδιο, συγκυριακά… δεν νομίζω, χρονικό διάστημα με τη κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ, ακούστηκαν δειλά και οι πρώτες φωνές που μιλούσαν ανοιχτά πια για την ανάγκη ύπαρξης μιας νέας τάξης πραγμάτων υπό το καθεστώς μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης και εκεί πια ξεπρόβαλαν ξεκάθαρα πια οι απανταχού φανατικοί φίλοι της περιβόητης και παγκοσμιοποίησης, όπως επίσης οι κυρίως αριστεριστές φίλοι των χωρών χωρίς περίπου σύνορα.
Τα Βαλκάνια για πολλούς τότε ήταν το έναυσμα ή καλύτερα ένα από τα σημαντικότερα τεστ όσον αφορά τα σχέδια της παγκοσμιοποίησης. Η συνέχεια, γνωστή… εκατομμύρια Αλβανών συρρέουν λαθραία στη χώρα, και σε μορφή καταιγίδας πολλαπλασιάζονται καθημερινώς λόγω ανικανότητας αλλά κυρίως εκτέλεσης καθηκόντων της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης για την τότε επόμενη δεκαετία.
Αλβανία και Παγκοσμιοποίηση
Τα όσα προαναφέρω είναι ήδη σε περίπου όλους γνωστά, ωστόσο ήταν το πρελούδιο της επερχόμενης κρίσης που κάποιοι είχαν ήδη προγραμματίσει για εμάς, χωρίς εμάς (και με το δεύτερο “εμάς” βάζω μέσα και τις δύο χώρες, που ωστόσο η μία κέρδισε σε ποσοστό 100% (Αλβανία) με την άλλη να επιβαρύνεται σε συντριπτικό ποσοστό εναντίον της (Ελλάδα)). Οι Αλβανοί στη πλειοψηφία τους, διαχρονικά ως λαός, ως φυλή ή και ως έθνος δεν διακατέχονταν από το θρησκευτικό συναίσθημα ενώ για ορισμένους εκτός ή και εντός Αλβανίας η χώρα αποτελείτω στη πλειοψηφία της από απάτριδες πολίτες υπό την έννοια πως είχαν αλλοιωθεί όσον αφορά τη παιδεία και τις αποφάσεις του καθεστώτος Χότζα, λόγω κομμουνισμού.
Το γεγονός πως στη νότια πλευρά της Αλβανίας ή Βόρειο Ήπειρο για εμάς, το γεγονός πως ζούνε και έχουν περιουσίες πολλές χιλιάδες Ελλήνων ήταν ανέκαθεν ένα σοβαρό πρόβλημα για το Αλβανικό κράτος και κόλαφος για την εξωτερική πολιτική τους απέναντι στη χώρα μας.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική που υιοθετήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις πιέσεις από εξωγενείς παράγοντας (ΗΠΑ), έδωσαν το δικαίωμα δημιουργίας πρόσφορου εδάφους στον αλβανικό αλυτρωτισμό και αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.
Τα Βαλκάνια, είτε για τον έναν, είτε για τον άλλον λόγο αποφασίστηκαν να γίνουν μία απέραντη “βαβέλ” εθνοτήτων διάσπαρτων σε χώρες που ωστόσο θα διαφύλασσαν επί της παρούσης φάσης τα σύνορά τους ως είχαν.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική απεμπόλησε το μόνιμο πλεονέκτημα με το όνομα “ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ” που είχε απέναντι στην Αλβανία και όχι μόνο αυτό αλλά έδωσε και το δικαίωμα ώστε να έρθουν στο προσκήνιο πια, όλα όσα η Αλβανία δεν κατάφερε όταν συντάχθηκε στο πλευρό των Ιταλών που επιτέθηκαν στη χώρα μας το 1940.
Το «Εθνικό Δόγμα» της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών και η επιθυμία διαμελισμού της Ελλάδας.
Ο Αλβανικός αλυτρωτισμός αναζωπυρώθηκε όπως και καθοδηγήθηκε από τις Δυτικές Δυνάμεις και κυρίως από ΗΠΑ & Ηνωμένο Βασίλειο στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Παρότι η Σερβία αντέδρασε τότε όσο πιο δυναμικά μπορούσε, με την Ελλάδα να παραμένει επιφυλακτική και τις Ρωσία και Κίνα να θεωρούν την απόσχισή του τμήματος του Κοσσυφοπεδίου παράνομη, στις 17 Φεβρουαρίου 2008, η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία που προσέφυγε στον ΟΗΕ.
Το μέρος του “Κοσσυφοπεδίου” που ανήκε στους Αλβανούς Κοσσοβάρους αναγνωρίσθηκε τότε άμεσα από τις μεγαλύτερες Δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία) συμπεριλαμβανομένου των ΗΠΑ. Η ιδέα ύπαρξης πολλών μικρών προτεκτοράτων στη Βαλκανική άρχισε να παίρνει “σάρκα και οστά” και με επίσημο πια τρόπο. Η αναγνώριση των Αλβανών Κοσσοβάρων ως ανεξάρτητο κράτος από τη Δύση αποτέλεσε την επίτευξη περίπου του 1/3 του στόχου όσων καταγράφονται στο «Εθνικό Δόγμα» της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το «Εθνικό Δόγμα» της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών υποστηρίζει ότι τα σύνορα του 1913 άφησαν περισσότερους Αλβανούς εκτός Αλβανίας παρά εντός.
Τα βήματα ώστε να ολοκληρωθεί το «Εθνικό Δόγμα» σύμφωνα με τους συντάκτες τους (1997) είναι τα ακόλουθα:
- Διεκδίκηση του Κοσσυφοπεδίου
- Αυτονομία των Αλβανών της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου
- Ανακίνηση μειονοτικού ζητήματος για τους …Αλβανούς της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιους εννοεί.
Ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας ουκ ολίγες φορές θεώρησε ως θετική εξέλιξη την απόσχιση μέρους του Σλαβικού κράτους (Σκόπια) στην Αλβανία. Και αυτό γιατί το διαιρεμένο σε αυτή τη περίπτωση Σκοπιανό κράτος θα ήταν θέμα χρόνου να προσχωρήσει στη Βουλγαρική επικράτεια. Μέχρι στιγμής υπάρχουν γεγονότα που δικαιολογούν ως ενός σημείου την αισιοδοξία όσων ενστερνίζονται το συγκεκριμένο σενάριο, αφού αρκετοί Σκοπιανοί, μέχρι και πρώην υπουργοί έχουν ήδη αποκτήσει Βουλγαρικά διαβατήρια.
Η αντίθετη άποψη υποστηρίζει πως ο κίνδυνος να παραμείνει “ζωντανό” το μόρφωμα των Σκοπίων προκαλώντας με το όνομα “Μακεδονία”, έχοντας απλώς μικρότερη έκταση, σε συνδυασμό με την εδαφική επέκταση της Αλβανικής επικράτειας, θα δημιουργούσε πρόσθετα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Και αυτό γιατί η χώρα μας θα είχε να αντιμετωπίσει αφενός τους Σλάβους των Σκοπίων να διεκδικούν εδάφη της Μακεδονίας (“Μακεδονία” του Αιγαίου) σε συνδυασμό με το θέμα της ονομασίας και αφετέρου τη προοπτική ολοκλήρωσης του «Εθνικού Δόγματος» της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών που ουσιαστικά θα διαμέλιζε τη χώρα μας.
Η αναγνώριση των Αλβανών Κοσσοβάρων, θεωρήθηκε για πολλούς ως η κερκόπορτα στη …πολτοποίηση εθνοτήτων που επιχειρείται μιας και έκτοτε οι Αλβανοί των Σκοπίων, οι Κροάτες της Ερζεγοβίνης, οι Σέρβοι της Βοσνίας και της Κροατίας, οι Βάσκοι στην Ισπανία, οι Ούγγροι στη Ρουμανία, οι Τσετσένοι στη Ρωσία, οι Ρώσοι της Οσσετίας στη Γεωργία, οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρμενία- Αζερμπαϊτζάν), οι Κούρδοι στο Ιράκ και στην Τουρκία, οι Πακιστανοί του Κασμίρ και μία πλειάδα άλλων θα είχαν πολύ πιο βάσιμα επιχειρήματα να ζητούν την ανεξαρτησία τους από αυτά που προέβαλλαν οι Κοσσοβάροι Αλβανοί.
Η προοπτική μιας “μεγάλης” ή αλλιώς “Φυσικής Αλβανίας” πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το 2015!
Ο Orhan Rexhep, αντιπρόεδρος του Presevo (τμήμα της Νότιας Σερβίας) σε δηλώσεις του το Νοέμβριο του 2010παραδέχτηκε:
“Προετοιμαζόμαστε εντατικά στο σχεδιασμό σύστασης της “Φυσικής Αλβανίας” που πρέπει να υλοποιηθεί το 2013 ή το αργότερο το 2015. Συνομιλίες και σχετικοί σχεδιασμοί παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά πριν από 15 ημέρες, στη συνεδρίαση που κάναμε και συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος του Presevo, Ragmi Mustafa όπως και ο ηγέτης του Κινήματος Δημοκρατικής Πρόοδου Jonuz Musliu”.
“Βρισκόμουν στα Τίρανα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ώστε να στηρίξω το Αλβανικό Εθνικό Κίνημα που αποτελείται από μέλη που οραματίζονται τη “Φυσική Αλβανία” και θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές” συνέχισε τότε.
“Οι χώρες που βρίσκονται στη λίστα που τμήματα αυτών θα προσαρτηθούν στα δικά μας είναι: Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα και Σκόπια” (Μακεδονία τους είπε), τόνισε.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, το αλβανικό εθνικιστικό κόμμα“Vetëvendosje”(Αυτοδιάθεση) που θα συμμετέχει στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου 2010 στο Κοσσυφοπέδιο, κίνησε το ενδιαφέρον Γερμανού δημοσιογράφου που πήρε συνέντευξη από τον επικεφαλής του, Albin Kurti. Στην συνέντευξη αυτή ο Albin Kurti εξήγησε ότι το κόμμα του δεν τάσσεται κατά της διεθνούς παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο.
Ωστόσο επισήμανε:
“Οι Αλβανοί στα Βαλκάνια αποτελούν έναν ενιαίο έθνος. Τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας έχουν τοποθετηθεί δια της βίας”.
Σε σχετικό δημοσίευμα το Δεκέμβριο του 2010 η εφημερίδα ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ γράφει:
“Εθνικιστικοί κύκλοι συνεχώς καλλιεργούν την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», την ώρα που οι ηγέτες της ελληνικής μειονότητας αλληλοτρώγονται…
Με την κατάργηση της «βίζας» χιλιάδες Αλβανοί θα κατακλύσουν τη χώρα μας.
Σε νέα φάση έντασης φαίνεται ότι εισέρχονται πλέον οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στο επόμενο διάστημα ανάμεσα στις δύο χώρες θα δημιουργηθούν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Αμερικανικές υπηρεσίες έχουν στη κατοχή τους απόρρητα έγγραφα, που αποκαλύπτουν το παρασκήνιο από τις πρόσφατες διπλωματικές επαφές μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας.Εθνικιστικοί κύκλοι στη γειτονική χώρα, αντί να περιορίσουν, καλλιεργούν όλο και περισσότερο την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας». Και αυτό, με την ανοχή, αν όχι την παρότρυνση, του Σαλί Μπερίσα. Από τα μέσα Δεκεμβρίου (2010) θα έρχονται χωρίς «βίζα», ελεύθερα οι Αλβανοί στην Ελλάδα, όπως θα πηγαίνουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που, εκ των πραγμάτων, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της εγκληματικότητας.
Επιπλέον με υπουργική εγκύκλιο αυξάνεται το όριο παραμονής των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Και αυτό, το μετέδωσε Αλβανικό κανάλι ως πρώτο θέμα!
Απόρρητα έγγραφα.
Τα απόρρητα έγγραφα που αναμένεται να δημοσιευθούν, θα αναφέρονται μεταξύ άλλων στο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στο νότιο τμήμα της Αλβανίας.
Αλλά και στη Συμφωνία των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία απορρίφθηκε λίγους μήνες μετά από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων.
Στο μεταξύ ο τότε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το πώς κατέληξαν στα χέρια των ΗΠΑ διαβαθμισμένες πληροφορίες, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί ως «άκρως απόρρητες» από την Ελληνική κυβέρνηση.
Βέβαια, το βασικό πρόβλημα δεν είναι το πώς διέρρευσαν τα έγγραφα, αλλά τι θα έρθει στο φως της δημοσιότητας. Είναι δεδομένο ότι η Ελληνική πλευρά συνεχώς υποχωρεί και δέχεται απανωτά «χαστούκια» από την Αλβανία.
Ένα από αυτά τα «χαστούκια» είναι οι σχεδόν επίσημες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, με στόχο τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μεγάλο μέρος της Ηπείρου. Το «σχεδόν επίσημες» έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα τα τελευταία χρόνια, και προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι ακραίος, δεν τάσσεται, δημόσια, τουλάχιστον, υπέρ της «Μεγάλης Αλβανίας». Ωστόσο στο παρασκήνιο, φέρεται να υποκινεί τους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε στις τελευταίες εκλογές συνεργάστηκε με το κόμμα των «Τσάμηδων».
Δεν είναι τυχαίο το ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας “Balkan Monitor” (που έγινε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τα Βαλκάνια), η πλειοψηφία των Αλβανών, που ζουν στο Κόσσοβο, στα Σκόπια και στη χώρα τους, υποστηρίζουν την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας». Συγκεκριμένα το 80% των Αλβανών του Κοσσσυφοπεδίου είναι υπέρ της ιδέας της «Μ. Αλβανίας». Μάλιστα οι μισοί από αυτούς θεωρούν πως σε δέκα χρόνια θα υπάρχει η «Μεγάλη Αλβανία»! Την ίδια άποψη έχει το 51,5% των Αλβανών των Σκοπίων και το 62% των Αλβανών, που ζουν στην Αλβανία.
Επίσης δεν είναι καθόλου συμπτωματικό το ότι η Ακαδημία Επιστημών Τιράνων στο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της χαρακτηρίζει ως «Αλβανικά εθνικά εδάφη» τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Άρτα και την Πρέβεζα …
Για την Αλβανική Ακαδημία Επιστημών, η περιοχή της Ηπείρου, θεωρείται «Αλβανικό εθνικό έδαφος», το οποίο κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα το 1912 – 1913.
«Τα Ιωάννινα μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι της Τσαμουριάς και άλλα αλβανικά εδάφη εδόθησαν στην Ελλάδα από τις Μεγάλες Δυνάμεις η οποία τα κατέλαβε στρατιωτικά», γράφει συγκεκριμένα το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, που «βλέπει» Τσάμηδες σε Θεσπρωτία και Πρέβεζα. Εκτός από το Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, σημαντικότερο έργο της Ακαδημίας θεωρείται η έκδοση του βιβλίου : «Πλατφόρμα για την επίλυση του Αλβανικού Ζητήματος».
Σ’ αυτό τα όρια του «ιστορικά εθνικού Αλβανικού χώρου» απλώνονται πολύ πέρα από τις κατοικούμενες από Αλβανούς περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, για να περιλάβουν την «μείζονα Τσαμουριά» μέχρι την Πρέβεζα, την Καστοριά και τη Φλώρινα.
Υπό συζήτηση τα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας!
Με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, το 2010 ακυρώθηκε η συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας είχε αποφανθεί πως η συμφωνία ήταν εταιροβαρής υπέρ της Ελλάδος. Σύμφωνα με τότε δημοσίευμα τηςGazeta-Shqip, συζητήθηκε και η ακύρωση του αντίστοιχου πρωτοκόλλου και για τα χερσαία σύνορα.

“Το επόμενο χρονικό διάστημα η αλβανική διπλωματία μέσω μιας αντιπροσωπείας της οποίας θα ηγηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών, Gazmend Turdiu, θα συναντηθεί με την ελληνική πλευρά ώστε να διαπραγματευθεί την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, καθώς και ορισμένα άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών. Αλβανοί διπλωμάτες με πολυετή εμπειρία στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά και εμπειρογνώμονες σε ζητήματα συνόρων, δηλώνουν κατηγορηματικά πως αυτή τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Πέρα αυτού, δηλώνουν πως βάση του σημερινού πλαισίου αλλά και με το ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ δεν επιτρέπουν να υπάρξει αισιοδοξία όσον αφορά την εύρεση κοινών στόχων. Η συμφωνία που ακυρώθηκε πριν περίπου ένα χρόνο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, συνέβη μετά από τη τεράστια προβολή που πήρε το θέμα από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας γράφει το σημερινό δημοσίευμα. Πέρα αυτού, Αλβανοί νομικοί του διεθνούς δικαίου αρνούνται να συζητήσουν ξανά το θέμα μιας και αυτό ήδη ακυρώθηκε σαν συμφωνία”, έγραφε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, συναγερμό προκάλεσε στη Αλβανία η ελληνική απάντηση μέσω εγγράφου που στάλθηκε από τη χώρα μας, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά ρωτούσε ευθέως: ”Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο με την Αλβανία ή όχι;”. Τη τελευταία πληροφορία τη διέρρευσαν τότε Αλβανοί διπλωμάτες, καθώς και ένας πρώην υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, στο τέλος του εγγράφου υπήρχε η επισήμανση πως η χώρα μας περιμένει άμεση απάντηση!
Σκηνικό Ιμίων από το “Top Channel”
Εν συνεχεία του αλβανικών προκλήσεων σκηνικό …Ιμίων προσπάθησαν να δημιουργήσουν Αλβανοί δημοσιογράφοι αμφισβητώντας της Ελληνικότητα περιοχών στο νομό Θεσπρωτίας. Η προκλητική κίνηση του τούρκου δημοσιογράφου να κατεβάσει την Ελληνική σημαία από τα Ίμια για να ανεμίζει η τουρκική έγινε παράδειγμα προς μίμηση στους Αλβανούς δημοσιογράφους που ονόμασαν το Μαργαρίτη Θεσπρωτίας «σκλαβωμένο» έδαφος.
Με αυτή τους τη κίνηση δήθεν …δημοσιογράφοι (μυστικές υπηρεσίες) ξένων χωρών και μάλιστα γειτονικών έθεσαν για δεύτερη φορά και ανοιχτά θέμα «γκρίζων» ζωνών.
«Μετά από 40 λεπτά παίρνοντας το δρόμο για την Αλβανία αφήσαμε πίσω μας ότι πιο άσχημο από ένα τεράστιο έγκλημα το οποίο απαιτεί δικαιοσύνη» ήταν το συμπέρασμα της απεσταλμένης του αλβανικού καναλιού “Top Channel” που βρέθηκε στη Θεσπρωτία (αλβανικό τόπο είπαν εκείνοι) με σκοπό να θέσουν ανοιχτά τις αλβανικές διεκδικήσεις στην Ελληνική Ήπειρο.
Η Actosh απειλεί την Ελλάδα.
Και πριν κοπάσει ο θόρυβος από την επιχείρηση “Μαργαρίτη” στάλθηκε προκήρυξη της πρωτοεμφανιζόμενης αλβανικής τρομοκρατικής οργάνωσης ACTOSH στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Αλβανίας. Σύμφωνα με όσα έγραφε στη προκήρυξη της η ACTOSH διαθέτει «έναν ολόκληρο στρατό» και μεγάλο οπλοστάσιο, ενώ απείλησε ότι θα χτυπήσει βαλκανικούς στόχους, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.
Οι περιοχές όπου θα “χτυπούσαν” στρατηγικούς στόχους βρίσκονταν στο Μαυροβούνιο, αλλά και στη Καστοριά, στη Κόνιτσα και στη Φλώρινα. Περιοχές που σύμφωνα με τους ίδιους πρέπει να «επιστραφούν στην Αλβανία».
Οι ευρωπαϊκές αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών έχουν ξεκινήσει από τότε εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό των μελών της οργάνωσης. Το πρώτο πράγμα που οι αρχές έκαναν ήταν το να συνδέσουν την πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική ACTOSH με τον UCK.
Η προκήρυξη μπήκε στο μικροσκόπιο της Europol η οποία προσπαθεί να εντοπίσει στοιχεία σχετικά με την οργάνωση και τα μέλη αυτής. Μετά από σχετικές έρευνες η Europol φωτογράφισε ως αρχηγό της οργάνωσης τον Κοσσοβάρο Kushtrim Mtirovica, εν δυνάμει τρομοκράτη, που χαρακτηρίζεται «πολύ σκληρός» ενώ διαφεύγει μέχρι και σήμερα τη σύλληψη.
Προτεραιότητα της Europol, αν και δεν υπάρχουν από τότε νεώτερα, ήταν και είναι ο εντοπισμός του αρχηγείου του «Απελευθερωτικού Στρατού των κατεχομένων εδαφών της Αλβανίας», όπως ονομάζεται αλλιώς η οργάνωση, ώστε να μπορέσει να εκτιμηθεί η δύναμη που φέρει και ο «στρατός» της. Στο ερώτημα αν τελικά η εν λόγω οργάνωση είναι υπαρκτή ή όχι, πηγές που δημοσιεύτηκαν στη πορεία έδειξαν πως πρόκειται για υπαρκτή οργάνωση με τον εφιάλτη να απειλεί.
«Το Βόρειο και Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο μας ανήκουν δικαιωματικά, ενώ η Κοιλάδα του Βαρδάρη, η οποία είναι έδαφος του Μαυροβουνίου, πρέπει να είναι στην κατοχή των Αλβανών. Η “Τσαμουριά”, η Καστοριά, η Κόνιτσα και η Φλώρινα δεν είναι ελληνικές και έτσι πρέπει να περάσουν στα χέρια μας», είναι ορισμένα από όσα υποστηρίζει η οργάνωση.
«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Σλαβο-Ελληνες και τη παλιά Ευρώπη ότι οι συναλλαγές στην πλάτη των Αλβανών έχουν πια τελειώσει», ήταν οι τελευταίες λέξεις της γεμάτης απειλές προκήρυξης.
*Ο Λουκάς Δ. Συμπεράς είναι μέλος της ομάδας ANALYSTS FOR CHANGE και διαχειριστής του ιστολογίου GEOPOLITICS & DAILY NEWS

31 σχόλια:

  1. Οι Τσάμηδες που εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία, εγκαταστάθηκαν κυρίως στην περιοχή της Μουζακιάς, στην Αυλώνα, στο Δυρράχιο, στα Τίρανα, στη Ρρογκοζίνα, στο Πεκίν, στο Τσέρρικ, και λιγότερο στο Δέλβινο, στο Ελμπασάν, κ.α. Όχι λοιπόν στον λεγόμενο "βορειο-ηπειρωτικό" χώρο. Οι Τσάμηδες έχουν πλέον ένα κόμμα, το P.D.I.U., με 5 βουλευτές (σε σύνολο 140), ενώ στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015 το κόμμα αυτό πήρε περίπου 4% στο σύνολο της αλβανικής επικράτειας (αν και το ποσοστό των Τσάμηδων επί του πληθυσμού είναι μεγαλύτερο).

    Σίγουρα ένα ποσοστό των Τσάμηδων συνεργάστηκαν με τις γερμανικές και τις ιταλικές κατοχικές αρχές. Δεν λέτε όμως γιατί, αποσιωποιείτε τις αιτίες και τις αφορμές. Από την άλλη, ένα άλλο ποσοστό Τσάμηδων, εντάχθηκαν σε αντιστασιακές οργανώσεις, της Ελλάδας αλλά και της Αλβανίας (κυρίως στο Ε.Α.Μ. και στο L.A.N.C.), αλλά σχημάτισαν και κάποιες δικές τους μικρές ομάδες. Από τα ελληνικά δικαστήρια εκδόθηκαν περίπου 1900 καταδικαστικές αποφάσεις. Το ερώτημα είναι ότι, αφού καταδικάστηκε το 10% περίπου του τσάμικου πληθυσμού, γιατί εκδιώχθηκε και κακοποιήθηκε και το υπόλοιπο 90%; Για τους 2.500 δολοφονημένους Τσάμηδες (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, κ.α.) από τις δυνάμεις του Ζέρβα, αλλά και από πιο πριν, δεν μιλάει κανείς. Μωρά παιδιά και αθώες γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, ήταν συνεργάτες των Γερμανών και αυτοί; Σε κάθε περίπτωση, σαφώς η οποιαδήποτε άδικη πράξη, η οποιαδήποτε δολοφονία είτε Έλληνα από Αλβανό, είτε Αλβανού από Έλληνα, είναι καταδικαστέα χωρίς δεύτερη σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι δολοφονίες εναντίον των Τσάμηδων Αλβανών είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1913 από ελληνικές συμμορίες που επιτίθονταν στην περιοχή – ενθαρρυμένες προφανώς και από τις τότε ελληνικές αρχές. Ο Μάρκος Δεληγιαννάκης (μετά την προσάρτηση της Παραμυθιάς και της υπόλοιπης Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 23.02.1913) με τη συμμορία του συνέλλαβαν 72 πρόκριτους Τσάμηδες, τους μετέφεραν στην τοποθεσία «Λίβερη» κοντά στο Σελάνι και τους σκότωσαν. Το γεγονός –διανθισμένο φυσικά με μπόλικη ελληνική προπαγάνδα- ομολογεί ο Σταύρος Παπαμώκος στο βιβλίο του «Η Σέλλιανη χθες και σήμερα» (εκδόθηκε στην Αθήνα το 1997) στη σελίδα 160:

      «Ο οπλαρχηγός Μάρκος Δεληγιαννάκης επί κεφαλής ομάδας κρητικών μαχητών, αλλά και άλλων ενόπλων από τα γύρω χριστια-νικά χωριά, κατέβηκαν στα τουρκοχώρια της Τσιαμουριάς και συνέλαβαν 72 Τουρκαλβανούς, τους οποίους μετέφεραν δεμένους στο απόμερο και ολοσκότεινο ρέμα ‘Μπιντούρια και Κατσικιά’ της Σέλλιανης και τους εκτέλεσαν». Προσέξτε πως αποκαλεί τα αλβανικά χωριά περιφρονητικά ως «τουρκοχώρια». Παρόλο που ο Παπαμώκος κατακρίνει στο βιβλίο του για λόγους τακτικής- την πράξη του συμμορίτη Δεληγιαννάκη, ο στόχος του είναι προφανής. Εννοεί ότι ‘οι Τούρκοι ήταν κατακτητές των Ελλήνων και τους είχαν σκλάβους, ο Μάρκος Δεληγιαννάκης επιτέθηκε στα τουρκοχώρια κ.τλ.’. Δηλαδή με λίγα λόγια, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Δεληγιαννάκης είχε το δίκαιο με το μέρος του, ότι επιτέθηκε στα χωριά των κατακτητών κ.α.

      Για την πράξη αυτή του Δεληγιαννάκη έχει βγει ακόμα και δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι από τους Έλληνες, με το όνομα «Του Μάρκου Δεληγιαννάκη» όπου περιγράφεται αυτή η σφαγή στο Σελάνι (ελλ. ‘Σέλλιανη’):

      «Σαν τι κακό σας έκανα, κι μι κατηγουράτι;
      Ιγώ χουριά δεν έκαψα και σκλάβους δεν επήρα.
      Ιγώ τους πρώτους έμασα, εξήντα δυο νουμάτους
      Στη Σέλλιανη τους έσυρα, στο μνήμα του Μανώλη.
      Ξύπνα, Μανώλη ψυχογιέ, απού το μαύρου χώμα,
      να δεις αρνιά που σου ’φερα, κριάρια σουβλισμένα».

      Οι Έλληνες πρόκριτοι της Παραμυθιάς που δολοφονήθηκαν από κάποιους Τσάμηδες ήταν λοιπόν αθώα θύματα αλλά οι 72 Αλβανοί που δολοφονήθηκαν από τη συμμορία του Δεληγιαννάκη ήταν κριάρια για σούβλισμα!!!

      Διαγραφή
    2. Στις 12/1/1942, στο κέντρο της Παραμυθιάς, ο ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής Ηλίας Νίκου, Διοικητής του τοπικού σταθμού, μαζί με έναν σύντροφό του, δολοφόνησε δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των Τσάμηδων στην περιοχή, τον κτηματία Τεφήκ Κεμάλ και τον γιατρό Αχμέτ Κασήμ. Οι συγκρούσεις και οι διαμάχες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων είχαν αυξηθεί, ειδικά μετά την δολοφονία από τους χριστιανούς ενός επιφανούς μουσουλμάνου, του Γιασίν Σαντίκ, τον Δεκέμβριο του 1942.

      Μαρτυρίες υπάρχουν ακόμα και από Έλληνες που είχαν δει τα γεγονότα αυτά και όχι μόνο από Αλβανούς. «Τα έκτροπα σε βάρος των μουσουλμάνων συνεχίστηκαν από δημόσιους λειτουργούς και χριστιανούς κατοίκους, μόλις έφυγαν οι άντρες για εξορία. Με το πρόσχημα της δήθεν ανάκρισης…καλούσαν στα γραφεία τους όμορφες χανούμισσες και τις βίαζαν…Οι λεηλασίες σπιτιών, οι αρπαγές ζώων φανερές. Οι βιασμοί κοριτσιών και γυναικών πολλοί και επώνυμοι. Η βίαιη υποχρέωση σε έκδοση μουσουλμανίδων σε ορισμένα χωριά μεγάλη…» λέει ο Γιάννης Σάρρας (Γιάννης Σάρρας, «Ιστορικά-Λαογραφικά περιοχής Ηγουμενίτσας», σελ.631). Γράφει επίσης για την εκτέλεση των 8 μουσουλμάνων κατοίκων στη θέση Βίγλιζα στα υψώματα Λαδοχωρίου, που την επιβεβαιώνει –ως αυτόπτης μάρτυρας- ο Χρίστος Λόης, οπλίτης τότε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, και την καταγράφει στο βιβλίο του «Από τις σελίδες της μνήμης. Περιστατικά Πολέμου, 1940-1941», εκδ. Παπαδήμα, σελ.17.

      Το θέμα της γενοκτονίας των Τσάμηδων συμπεριελήφθη στην ατζέντα της τέταρτης γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Μη Αναγνωρισμένων Εθνών και Λαών (UNPO) -που εδρεύει στη Χάγη- στις 20-26 Ιανουαρίου 1995.

      Ας δούμε μερικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή τα γεγονότα από πρώτο χέρι.

      Διαγραφή
    3. Ο Εσαμπουντίν Καντίου λέει: «Μας συγκέντρωσαν όλους στο σπίτι ενός Αλβανού, του Σαλί Αβούζι. Εκεί υπήρχαν και άλλοι που είχαν έρθει στην πόλη μας από τα γύρω χωριά. Εκεί είχαν συγκεντρώσει γυναίκες και μικρά παιδιά, καθόλου άντρες. Μας είχαν εκεί για περίπου 5-6 μήνες. Σχεδόν κάθε μέρα έθαβαν και από ένα παιδί. Μας είχαν πιάσει αρρώστιες, ήμασταν σε άσχημη κατάσταση. Δεν είχαμε να φάμε. Με λίγα λόγια πέθαναν πολλά παιδιά και ηλικιωμένες γυναίκες. Υπήρχαν κάποιες γυναίκες άνω των 80 χρόνων.. οι Έλληνες τους έριχναν από τις σκάλες και πέθαιναν…»

      Η Καντριέ Οσμάνι λέει: «Σκότωσαν τον πατέρα μου, τον ξάδερφο μου, τους αδερφούς της μητέρας μου και την αδερφή της μητέρας μου που ήταν παράλυτη. Την έριξαν από τις σκάλες και μετά την πυροβόλησαν…»

      Η Καντριέ Αλίου λέει: «Μπήκαν το βράδυ οι Έλληνες στο σπίτι μας, πήραν τα 4 πρόβατα που είχαμε. Η μητέρα μου με το μωρό στην αγκαλιά της τους έλεγε: {Σας παρακαλώ, δεν έχω γάλα για τα παιδιά μου} και ένας στρατιώτης της είπε: {Έχω μόνο μία σφαίρα, δεν είμαι εδώ για να την σπαταλήσω, πήγαινε μέσα}. Άκουγα τις γειτόνισσες μου που φώναζαν και έκλαιγαν. Τις είχαν κόψει τα αυτιά, τους τραβούσαν τα σκουλαρίκια από τα αυτιά τους με τη μία και τους τα έκοβαν. Τις είχαν κόψει τα δάχτυλα για να τις πάρουν τα δαχτυλίδια.. απίστευτα πράγματα. Ξεκοίλιασαν έγκυες γυναίκες. Θυμάμαι ακόμα μία γυναίκα που είχε ένα μεγάλο τραύμα από λόγχη ανάμεσα στους ώμους της.»

      Ο Ραχμί Ουζέιρι λέει: «Σκότωναν γυναίκες και παιδιά. Είχαν ξεκοιλιάσει γυναίκες και τους έπαιρναν τα έμβρυα μέσα από τις κοιλιές τους. Τους είχαν κόψει τα δάχτυλα και τους έπαιρναν ό,τι κόσμημα φορούσαν..»

      Ο Φαήκ Μπολλάτι λέει: «Το πρώτο που μας ζήτησαν ήταν για χρυσό. Ό,τι είχαμε, ό,τι είχαν η μητέρα μου και η θεία μου στον λαιμό τους και στα δάχτυλα τους τους τα άρπαξαν. Τότε είπαν στη μητέρα μου: {Θέλουμε τον γιο σου για ένα λεπτό. Θα τον πάρουμε και θα στον ξαναστείλουμε σε ένα λεπτό}. Δεν το είδα αλλά άκουσα τη μητέρα μου να κραυγάζει και να χοροπηδάει’ είχαν κόψει το κεφάλι του αδερφού μου. Ήταν μόνο 17 χρόνων…. Ένας γείτονας μας μας πήρε μετά στο σπίτι του. Το όνομα του ήταν Τσιλ Μπάρμπα. Του δώσαμε μερικά χρήματα και μας άφησε να μείνουμε στο σπίτι του. Αφού τη νύχτα μας πήρε χρυσαφικά και ό,τι μας είχε απομείνει, μας πήρε την άλλη μέρα σε μία εκκλησία. Στην εκκλησία θυμάμαι ότι τρεις φορές μας έβγαλαν έξω ώστε να μας σκοτώσουν αλλά παρενέβησαν κάποιοι Βρετανοί στρατιώτες και σωθήκαμε.. υπήρχε και μία γυναίκα. Τότε μας πήγαν για τέσσερις μήνες στην Ηγουμενίτσα, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και σε σπίτια κοντά στο λιμάνι, θυμάμαι ακόμα πως ανοιγόκλειναν τις μεγάλες σιδερένιες τους πόρτες. Άνοιγαν τις πόρτες, έπαιρναν νεαρά κορίτσια και τα βίαζαν. Κάποια επέστρεφαν πίσω, κάποια άλλα τα σκότωναν. Ακούγαμε τις κραυγές τους. Εκεί πέθανε μία από τις αδερφές μου από πείνα και έθαψαν ζωντανή μία θεία μου που τα παιδιά της ζούνε ακόμα.»

      Η Ραμπιέ Σεριάνι λέει: «Σκότωσαν τον πατέρα μου. Σκότωσαν τον πεθερό της θείας μου. Τους έστειλαν στο τζαμί της Παραμυθιάς. Είπαν στη θεία μου και σε μερικές άλλες γυναίκες να καθαρίσουν το τζαμί. Όταν πήγαν στο τζαμί, ήταν γεμάτο με ακέφαλα πτώματα. Η θεία μου αναγνώρισε τον αδερφό της από τη μπλούζα που φορούσε. Ήταν ο μοναδικός της αδερφός ανάμεσα σε 5 αδερφές που είχε. Αναγνώρισε τον πεθερό της από ένα χαρακτηριστικό που είχε στις κάλτσες του… Τελικά δεν υπήρχε τίποτα να καθαρίσουν. Τις είχαν πάρει στο τζαμί μόνο για να δουν...»

      «Ήμουν ήδη παντρεμένη για δύο χρόνια όταν σκότωσαν τον εικοσι-πεντάχρονο αδερφό μου και τους δύο αδερφούς του άντρα μου’ τον Σουλεϊμάν, τον Χαμίτ και τον αδερφό μου τον Εκρέμ. Ο ένας ήταν 39 και ο άλλος ήταν 22 χρονών. Μας πήραν και τα 700 πρόβατα που είχαμε…» λέει μία άλλη ηλικιωμένη πλέον γυναίκα (δεν θυμάμαι το όνομα της).

      Διαγραφή
    4. Η Σανιγιέ Μπολλάτι από την Παραμυθιά (Ajdonat) κάηκε ζωντανή ρίχνοντας της οινόπνευμα, αφού πρώτα της έκοψαν τους μαστούς και της έβγαλαν τα μάτια. Ο Ομέρ Μουράτι δολοφονήθηκε, έκοψαν το σώμα του σε κομμάτια και τα περιέφεραν στην Παραμυθιά.

      Στο σπίτι του Σούλο Τάρι είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από σαράντα γυναίκες. Ο Τσίλι Πόποβα απ’ το χωριό Πόποβο (Αγία Κυριακή) μαζί με μία ομάδα στρατιωτών, μπήκαν στο σπίτι και ξεκίνησαν να βιάζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια σε ένα από τα δωμάτια. Οι κραυγές των γυναικών ακούγονταν όλη τη νύχτα. Ο Σέρι Φέιζο, ο Φικρέτ Σούλο Τάρι και άλλοι, δολοφονήθηκαν.

      Ο Χιλμί Μπεκίρι από τους Φιλιάτες (Filati) χτυπήθηκε μπροστά στα μάτια της οικογένειας του και αφέθηκε στο έδαφος να σφαδάζει. Η οικογένεια του θέλοντας να τον προστατέψουν, τον μετέφεραν στο σπίτι του γιατρού Μαυρουδίου. Έμεινε εκεί για μερικές ώρες αλλά ύστερα ο γιατρός ζήτησε να τον πάρουν. Τον πήγαν στο σπίτι του Στάβρο Μουχατζίρι, και στη συνέχεια στο σπίτι του Σουάιμπ Μέτια, όπου είχαν συγκεντρωθεί και άλλες οικογένειες. Το πληροφορήθηκαν οι Έλληνες παρακρατικοί και πήγαν στο σπίτι και τον σκότωσαν, αφού πρώτα του έβγαλαν τα χρυσά του δόντια με πένσες. Ο Μάλο Μούχο, ένας ογδοντάχρονος που για τέσσερα χρόνια είχε μείνει παράλυτος, δολοφονήθηκε. Τον έσφαξαν με ένα μικρό σπαθί μπροστά στη σύζυγο του. Του άνοιξαν το κεφάλι και τα μυαλά του πετάχτηκαν πάνω στη σύζυγο του. Στη συνέχεια διέφυγαν ανενόχλητοι.

      Ο Αμπντούλ Νούρτσε απήχθη στο Τρικόρυφο (Spatar) και οδηγήθηκε στους Φιλιάτες με τα πόδια και χωρίς παπούτσια, όπου τον έσειραν στους δρόμους της πόλης, και τελικά τον σκότωσαν μπροστά στο σπίτι του Νιδ Ταφότσι. 16 μέλη της οικογένειας του Λίλε Ρουστέμι από τον Άγιο Βλάσιο/Σούβλιασι (Sullashi), κυρίως παιδιά, κατακρεουργήθηκαν χωρίς να επιζήσει κανένας. Ο Τζελάλ Μινίτι από την Παραμυθιά αποκεφαλίστηκε πάνω στο πτώμα του μουφτή Χασάν Αμπντουλλάχου.

      Ο Σαλί Μουχεντίνι, ο Αμπεντίν Μπάκος, ο Μουχάμμεντ Πρόνια και ο Μάλο Σεϊντίου βασανίστηκαν, τους έκοψαν τα δάχτυλα, τη μήτη, τη γλώσσα και τα δάχτυλα των ποδιών, και ενόσο αυτοί σφάδαζαν από τους πόνους, οι αντάρτες του Ζέρβα χόρευαν και εξυμνούσαν τον αρχηγό τους. Στο τέλος τους σκότωσαν χτυπόντας τους με μαχαίρια και κοφτερά αντικείμενα.

      Διαγραφή
    5. Ακολουθεί η περιγραφή του Εσρέφ Χιλμί, κατοίκου της Παραμυθιάς, ο οποίος περιέγραψε τη σφαγή που έγινε στην περιοχή:

      «Την Τρίτη, 27 Ιουνίου 1944, στις 7 το πρωί, οι Έλληνες αντάρτες (του Ζέρβα), υπό τον συνταγματάρχη Κρανιά, τους Χρήστο Σταυρόπουλο, Λευτέρη Στρουγκάρη, και Νικόλαο Τσένο, μπήκαν στην πόλη και η διαταγή δόθηκε: κανένας δεν έπρεπε να ζήσει… Το ίδιο απόγευμα, συνέλλαβαν τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, λες και ήταν κλέφτες. Το επόμενο πρωί όλοι οι άντρες δολοφονήθηκαν.

      Αφού με κράτησαν φυλακισμένο για τέσσερις ημέρες, με άφησαν να φύγω για να πάω να θάψω τους νεκρούς. Στην περιοχή ‘η εκκλησία του Άη Γιώργη’, αναγνώρισα 5 πτώματα. Οι υπόλοιποι ήταν αδύνατον να αναγνωριστούν, εξαιτίας των βασανιστηρίων που είχαν υποστεί. Τα 5 θύματα που αναγνώρισα ήταν: ο Μετ Τσέρε, ο Σαμί Ασίμι, ο Μαχμούτ Κούπι, ο Άντεμ Μπεκίρι και ο Χακί Μίλε. Δύο ημέρες αργότερα, με έστειλαν στα Βώλια, κοντά στο σπίτι του Δημήτρη Νικολάου, όπου είχαν σκοτώσει 8 ανθρώπους. Δεν μπόρεσα να τους αναγνωρίσω επειδή τους είχαν κόψει κομματάκια. Παντού τριγύρω υπήρχαν πτώματα. Μία γυναίκα με το ονοματεπόνυμο Σανιγιέ Μπολλάτι υπέσθη φοβερά βασανιστήρια και την έκαψαν ζωντανή με οινόπνευμα. Αυτή η τραγωδία έγινε την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή το πρωί μεταφέρθηκε από τη μητέρα της και δύο συγχωριανούς κατά διαταγή των παρακρατικών και αφού την κάλυψαν με μία κουβέρτα, την έκρυψαν σε μία αποθήκη ώστε να μην τη δει κανείς. Η καημένη γυναίκα πέθανε 5 ημέρες αργότερα. Το πτώμα της είχε γεμίσει σκουλήκια.

      Όλα αυτά που αναφέρω εδώ, τα έχω δει με τα μάτια μου. Στην αρχή, κρύφτηκα για 5 μέρες σε μία σοφίτα, αλλά με έπιασαν οι μοναρχο-φασίστες και με οδήγησαν μπροστά στον Κρανιά ο οποίος αφού με ρώτησε διάφορα, διέταξε να με φυλακίσουν. Στη φυλακή βρήκα άλλα 380 άτομα, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. 120 από αυτούς πέθαναν από την πείνα. Τέσσερα άτομα μαζί με ‘μένα ήμασταν στη φυλακή για 15 ημέρες, μετά απ’ τις οποίες μας μετέφεραν στην Πρέβεζα (Prevezë) και από εκεί στα Γιάννενα (Janinë), όπου μείναμε για 40 ημέρες. Εκεί μας υπέβαλαν απερίγραπτα βασανιστήρια. Απελευθερωθήκαμε ύστερα από την άφιξη στην πόλη των δυνάμεων του ΕΑΜ.»

      Ο Ντερβίς Σούλο από το χωριό Τρικόρυφο (Spatar) στην περιοχή των Φιλιατών (Filati), περιγράφει τη σφαγή στο Τρικόρυφο ως εξής:

      «Το πρωί του Σαββάτου τον Σεπτέμβριο του 1944, συγκέντρωσαν τους κατοίκους μπροστά από το τζαμί του χωριού. Οι στρατιώτες άρχισαν να βιάζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια, ακόμα και μεγάλες γυναίκες. Η Πέτσε Τσουλάνι, 50 χρόνων, βιάστηκε, της έκοψαν τα μαλλιά και τα αυτιά της, και στο τέλος τη σκότωσαν στο περιβόλι της, στην περιοχή Μούτσο. Είχαν φέρει στο σπίτι μας την οικογένεια του Σάκο Μπανούσι από την Σκορπιόνα (Skropjona), που αριθμούσαν 8 γυναίκες, άντρες και παιδιά. Αφού βίασαν τις γυναίκες και τις έκοψαν τους μαστούς με μαχαίρια, τους σκότωσαν όλους….

      Στο σπίτι του Νταμίν Μουχαμέτι, δολοφονήθηκαν 5 γυναίκες και 3 παιδιά… Στο σπίτι του Φετίν Μουχαμέτι, βίασαν και βασάνισαν τη Χάνε Ισούφι και μία άλλη γυναίκα… Στο σπίτι του Ντούλε Σερίφι, έκοψαν τα κεφάλια του ογδοντάχρονου Σουλεϊμάν Διμίτσα και της συζύγου του. Στο σπίτι του Μέτο Μπράχο, 20 άτομα, άντρες, γυναίκες και παιδιά, κάηκαν ζωντανοί… Η Κίγιε Νούρτσια, 70 ετών, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου… Στο αμπέλι του Ζούλε και στον κήπο του Αμπντούλ Νούρτσε, είδα 20 σφαγμένους ανθρώπους. Στο σπίτι του Χατζή Λατίφι, βίασαν την κόρη του Χατζή Γκουλάνι, ενώ στο σπίτι του Μέιντι Μέτο βίασαν την Χάβα Αϊσια και την Νάνο Αράπι την οποία στη συνέχεια σκότωσαν.»

      κ.α.

      Διαγραφή
  2. Συνοπτική έκθεσις των απωλειών τοΰ πληθυσμού
    και των καταστροφών τών γενομένων είς την περιφέρειαν
    Θεσπρωτίας ΰπό τών Τουρκαλβανών

    ( Έπ'ι τη βάσει τοΰ ύπ' αριθ. 2]48 βουλεύματος τοΰ Ε.Ε.Γ.Ε.Π ').

    1.Είς την έπαρχίαν Θυάμιδος
    α) Έφονεύθησαν 150 "Ελληνες πολΐται.
    β) Έπυρπολήθησαν 5 σχολεία και 2 κοινοτικά καταστήματα, μία "Εκ¬κλησία και 233 οίκίαι.
    γ) Διηρπάγησαν τα έπιπλα καί σκεύη τών οικιών 8 χωρίων και 388 μεμονωμένων οικιών. "Απαντα τα εμπορεύματα τών καταστημάτων, ρουχι¬σμός άντιπροσωπεύαιν 600 εκατομμύρια προπολεμικών δραχμών, άπαντα τά είδη δύο σχολείων, μιας Εκκλησίας, 31.540 αιγοπρόβατα, 1.706 φορτηγά ζώα, 314 βόες, 2.500.000 οκ. δημητριακών καρπών, τρόφιμα, κλπ.

    2. Είς την έπαρχίαν Παραμυθίας
    α) Έφονεύθησαν 201 "Ελληνες πολΐται.
    β) Έπυρπολήθησαν εξ ολοκλήρου 19 χωρία και 5 Έκκλησίαι. γ) Διηρπάγησαν όλος ό ρουχισμός, τά έπιπλα καί σκεύη τών άνωτέρω χωρίων.

    3- Είς τήν έπαρχίαν Μαργαριτίου
    α) Έφονεύθησαν 114 "Ελληνες πολΐται.
    β) Διηρπάγησαν διάφορα είδη τών κατοίκων.

    4 Εις τήν έπαρχίαν Πάργας (Φαναριού)
    α) Έφονεύθησαν 600 "Ελληνες πολΐται και πολλοί εκ τών κακώσεων κατέστησαν ανίκανοι προς έργασίαν.
    β) Πλείστοι διαρπαγαί, λεηλασίαι καί καταστροφα'ι ελαβον χώραν' όμοίως και άπαγωγαϊ κορασιών καί γυναικών.

    Υπεύθυνοι δια τά διαπραχθέντα εγκλήματα πολέμου εις τον Νομόν Θεσπρωτίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ ..
    ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΤΕ ΨΕΜΑΤΑ ΕΙΤΕ ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.....
    ΓΕΝΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΣΙΤΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΟΥ [ ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ]
    ΓΡΑΦΟΥΝ
    Σίγουρα ένα ποσοστό των Τσάμηδων συνεργάστηκαν με τις γερμανικές και τις ιταλικές κατοχικές αρχές.
    ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ.... ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ...ΜΙΚΡΟ [ΟΠΩΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ ] , ΜΕΣΑΙΟ Η ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟ;;;.....ΥΠΑΡΚΤΟ , Η ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟ; [ ΟΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ] .....
    ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
    ''
    Ακομα και το δικαστηριο δοσιλογων του μεταπολεμικου «ελληνικου» αμερικανοδουλου «κρατους»,που θα ηθελε να γιγαντωσει τον αριθμο για να δικαιολογησει το διωξιμο των Τσαμηδων ,μονο 1930 καταδικασε'''''

    ΤΕΛΕΙΩΣ ΛΑΘΟΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ »’ΓΙΓΑΝΤΩΣΑΝΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ»» ΚΑΙ »’ΜΟΝΟ 1930»’…ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ…ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ…
    Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 1930 ΟΧΙ ΑΠΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΟΠΩΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΝΝΟΕΙΘΕΙ ..ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ….
    …ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ, ΩΣ ΕΝΟΠΛΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ , ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΞΑΝΕ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ΟΧΙ ΑΟΡΙΣΤΑ...…ΑΛΛΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝΔΙΝΟΝΤΑΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ …ΑΡΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕ »’ΤΑΧΝΗΕΝΤΩΣ» ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ. …ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ , ΚΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΚΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ….
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ….. ΝΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 1930 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ …..
    ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟ 1940 , ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΕ ΑΠΟ 17000 [ΗΠΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ] ΕΩΣ 22 ΧΙΛΑΔΕΣ [ ΗΠΙΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ]
    ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΛΟΙΠΟΝ …. 19 ΜΙΣΗ ΧΙΛΑΔΕΣ….ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΙΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ [ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΕΣ ΓΙΑ »’ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ»» ….
    ΑΡΑ ΜΕΝΟΥΝ 9.500 ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΦΙΛΟΥ…ΒΓΑΛΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ [ΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ]….ΜΕΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 4.500-5000 ΑΝΔΡΕΣ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ…....
    ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ , ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΜΠΤΑ [ΟΙ 1930 ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ] ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑ »ΑΝΟΧΗ» Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ »ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ » [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΡΕ ΔΩΣΕ ΚΛΠ] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ [ΣΕ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΚΑΨΙΜΟ ΣΠΙΤΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ,ΒΙΑΣΜΟΙ ΚΛΠ ΚΛΠ]…ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ….Ε ΟΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ [ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ] ΤΩΝ ΙΚΑΝΩΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ ΚΑΝΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ '''ΜΙΚΡΟ''' ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ;;;;…..ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ…..ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ.....ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΘΜΟ , ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ''ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ'' ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ ... ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΝ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ.....ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ

    Από τα ελληνικά δικαστήρια εκδόθηκαν περίπου 1900 καταδικαστικές αποφάσεις. Το ερώτημα είναι ότι, αφού καταδικάστηκε το 10% περίπου του τσάμικου πληθυσμού, γιατί εκδιώχθηκε και κακοποιήθηκε και το υπόλοιπο 90%;
    ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΩΡΕΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΜΠΑΙΝΑΝΕ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΓΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΞΩ ΒΓΕΙΤΕ''' ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΤΙΜΗ ΤΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΤΟ ΣΥΖΗΓΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΔΩ ΗΣΥΧΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ''..ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ [ ΜΟΝΟ ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΙΣΙΟΣ ] ..ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΓΙΝΑΝ ΑΥΤΑ;;..ΣΕ ΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ;;..
    ΚΑΙ ΑΡΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ 1930 ;;...ΜΗΠΩΣ ,ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ;;;...ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΩΝΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΕ ΧΑΣΑΝΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΕΙΣ ΤΟΥΣ..ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ....ΑΝΕΗΑΡΤΗΤΩΣ ΦΥΛΗΣ...ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΑΘΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΟΧΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ [ΑΘΩΟΙ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΙ] ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΟΔΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 1944 ..ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΟ ΘΕΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υπερβολες και ημιμαθειες που βοηθουν τους γειτονικους εθνικισμους…….
    .
    »»Ο Χότζα τούς διασκόρπισε σε Βορρά και Νότο. (Σήμερα, στην Αλβανία το «Τσάμης» θεωρείται βρισιά – υπενθυμίζεται αντίστοιχα η «υποδοχή» των Μικρασιατών από τους Ελλαδίτες)»»’

    Πρωτον….. ο Χοτζα τους διασκορπησε μακρυα απο τα συνορα και οχι »’σε βορα και νοτο»οπως αναφερεται … και κυριως στη κεντρικη αλβανια για να μαστε ακριβεις [ βλορα τιρανα κλπ] …και το εκανε γιατι ακριβως ηξερε οτι ηταν πολυ ευκολο για αυτους να δημιουργησουν προβληματα στα ελληνοαλβανικα συνορα πραγμα που ειδικα την περιοδο εκεινη δεν επιθυμουσε το χοτζικο καθεστως….αφου τους ηξερε…εδω το κατα το πλειστον τουρκοτσαμικο »’ταγμα ντινο» ειχε δρασει ακομα εντος νοτιου Αλβανιας…αρα τους ξερανε απο πρωτο χερι οι κομουνιστες παρτιζανοι της αλβανιας…για αυτο και τους αντιμετωπισανε με αυτο τον τροπο….μαλιστα ο χαρακτηρισμος τους αποτο καθεστως ως »’αντιδραστικο λαο» [ στα πρακτικα των συζητησεων το 1949] δειχνει τι εικονα ειχανε σχηματισει οι ιδιοι οι αριστεροι της Αλβανιας για αυτους…….
    δευτερον…..δεν θεωρηται η λεξη »’τσαμ»’ ως βρισια »»σημερα στην αλβανια»»….αλλα απο τα χρονια της τουρκοκρατιας ηδη οι νοτιοι αλβανοι λεγανε »’τσαμ παμπες με θηκ νε μες»’…απο παλια δηλαδη δεν τους ειχανε οι υπολοιποι αλβανοι σε μεγαλη εκτιμηση ….. αρα η υποτιμηση των τουρκοτσαμηδων δεν εχει καμια σχεση με το 1944 και την επακολουθη προσφυγοποιηση τους [που μερικοι φτανουν να τους συγκρινουν με του μικρασσιατες και την υποδοχη που ειχανε απο μερικους ελλαδιτες] …… καταρχην σημερα πλεον οι περισσοτεροι ελλαδιτες αναφερουν οτι ΄»’οι μικρασιατες ειναι πολυ καλοι ανθρωποι κλπ κλπ»’….πραγμα που στην αλβανια δεν αλλαξε ως σημερα για τους τουρκοτσαμηδες…οτι γνωμη ειχανε παλια εχουν και σημερα σε μεγαλο βαθμο ….αυτο λεει παρα πολλα και κανει ακυρη τη συγκριση των δυο προσφυγοποιημενων ομαδων…..που σκοπο εχει να τους ενταξει στο ιδιο τσουβαλι...ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ....ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΓΚΡΙΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΧ ΟΠΩΣ ΟΤΙ »»ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΔΑΞΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ»’……ΠΑΝΕ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ……
    δηλαδη »’να λεμε και ευχαριστω στους αλβανους που δεν κανανε αντιποινα στους βορειοηπειρωτες λογω αυτων που συνέβησαν με τους αλβανοτσαμηδες το 1944…
    τελειως λαθος η συγκριση…και δυστυχως εκ του πονηρου ….
    εχουμε…ας τα δουμε αναλυτικα
    πρωτον σε 1500 [συμφωνα με πηγες της εποχης ] υπολογιζονται οι ελληνες βορειοηπειρωτες που συμμετειχαν στο ΕΑΜ Αλβανιας ενω απο την αλλη , εντος ελλαδικης επικρατειας 1900 τσαμηδες καταδικαστηκαν ως δωσιλογοι-ενοπλοι συνεργατες των γερμανων και ιταλων από τα ελληνικα δικαστηρια για αυτά που πραξανε …..
    επισης τους ιδιους τους αρχηγούς των τουρκοτσαμηδων εκτελεσαν οι ιδιοι οι κομουνιστες αλβανοι οταν οι τουρκοτσαμηδες περασανε εντος αλβανιας το 1944…λογικο ειναι ….τους ξερανε καλα οι αλβανοι κομουνιστες , αφου ειχανε δημιουργησει οι τουρκοτσαμηδες , το ταγμα του νουρι ντινο στο αργυροκαστρο [ [ταγμα που αποτελουνταν απο τουρκοτσαμηδες και λιγους ντοπιους αλβανους της βορειου ηπειρου ].] ,δηλαδη ακομα και εντος αλβανικης επικρατειας , στο πλευρο των γερμανων το 1944 που δραστηριοποιουνταν εναντιων του ΕΑΜ αλβανιας ..
    και ας μας εξηγησει καποιος…
    δηλαδη σε ποιους ακριβως να κανουν οι αλβανοι… αντιποινα;;…
    αυτοι που τα λενε αυτα δεν ξερουν οτι οι βορειοηπειρωτες αποτελούσανε σημαντικο μερος των ανταρτων του ΚΚΑλαβανιας στις περιοχες νοτιως αργυροκαστρου πρεμετης και αγιων σαραντα…δηλαδή τι;;;;…να τα βαλει το ΕΑΜ Αλβανιας με τους ανταρτες του;;;; η μηπως να δημιουργησει πρόβλημα με τους βορειοηπειρωτες , στους οποιους ετσι κι αλλιως το ΚΚΑ υποσχότανε ισονομια μετα τον πολεμο με σκοπο να ενταχθουν στο ΕΑΜ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ,ενταξη η οποια συνεβη ηδη πολλους μηνες πριν την απελευθερωση του 1944 ]….ηξερε ο χοτζα [και γενικα ηξεραν οι κατοικοι του νοτου , αλβανοι και ελληνες ] πολύ καλα τον ρολο των τουρκοτσαμηδων για αυτό και ,το καθεστως του Χοτζα τους προωθησε , μακρυα απο τα συνορα , στον αυλωνα και στην μουζακια και τα τιρανα ακομα….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ…..
    απο τον απελευθερωτικο λογο του ενβερ χοτζα το 1944 στα τιρανα….
    »Με τον γειτονικό ελληνικό λαό πολεμήσαμε μαζί και χύσαμε μαζί το αίμα μας, ο ένας περιποιήθηκε τις πληγές του άλλου σε αυτόν τον κοινό αντιφασιστικό αγώνα και είναι επιθυμία μας να διατηρήσουμε πάντα καλές σχέσεις με αυτόν τον ευγενή λαό. »’
    αναφέρεται στους ελληνες της Ηπειρου και σε κοινες επιχειτησεις [ του ΕΛΑΣ με παρτιζανους από το λεσκοβικι βορειου ηπειρου ελληνες και αλβανους ] εναντιον γερμανων η ιταλων αφου το εΕΑΜ ΕΛΑΣ ελεγχε την ορεινη μουργκανα [ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ορεινη περιοχη στα συνορα ] αρα με το ΕΑΜ ΕΛΑΣ ειχε αμεση σχεση-συνεργασια το ΚΚΑ στον αγωνα εναντια στους γερμανους …..
    επισης λεει παρακατω για τους ελληνες της νοτιου αλβανιας-βορειοηπειρωτες…..
    ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΧΟΤΖΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ……..»» Η δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας θα εγγυηθεί στην ελληνική μειονότητα την ελευθερία και τα δημοκρατικά και εθνικά δικαιώματα , για τα οποία τα παιδιά αυτής της μειονότητας πολέμησαν ηρωικά στις ταξιαρχίες του Στρατού της Εθνικής Απελευθέρωσης»’…..αρα ομολογει οτι η [πολυ μεγαλη] πλειοψηφεια της μειονοτητας πολεμησε στο ανταρτικο της Αλβανιας εναντια στα κατοχικα στρατευματα….
    αυτά και για την ελληνικη μειονοτητα από τον ιδιο τον κομουνιστη ηγετη της αλβανιας ο οποιος τα εζησε απο κοντα [οπως και ολοι οι αλβανοι της νοτιου αλβανιας]….τα γραφω αυτά για τον ανθρωπο που ειπε να λεμε και ευχαριστω που δεν κανανε »αντιποινα»’ οι αλβανοι στους βορειοηπειρωτες…τι αντιποινα ;;;;;;;…και με ποια ακριβως λογικη;;;;;
    πως μπορουν καποιοι να εξισωνουν δυο περιπτώσεις[τουρκοτσαμηδες και βορειοηπειρωτες];;;..περα από το ότι ηταν μειονότητες τι άλλο τους συνδεει για να ειχανε και »’παρομοια αντιμετωπιση»» ;;; απολυτως τιποτα….
    οι μεν εχανε 1900 ατομα ενοπλα στο πλευρο των γερμανων και οι δε 1500 στο πλευρο των κομουνιστων της αλβανιας εναντιων των Γερμανων…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τελειως διαφορετικη ηταν η ιστορικη πορεια των δυο μειονοτήτων….τουρκοτσαμηδων και βορειοηπειρωτων …οι τουρκοτσαμηδες φτιαξανε ,[ με την αδεια των κατακτητων] , δικο τους συστημα αυτοδιοίκησης στη Θεσπρωτια πραγμα που οδηγησε σε ενα ειδος αυτονομιας ης θεσπρωτιας ,και με σκοπο την ενωση με την αλβανια [πραγμα που δεν κανανε οι βορειοηπειρωτες στη βορεια ηπειρο ] ,
    οι τουρκοτσαμηδες οπλοφορούσανε με την αδεια των ιταλογερμανων πραγμα που απαγορευοτανε για οποιονδηποτε ελληνα ηπειρωτη ειτε της αλβανιας ειτε της ελλαδας , [ αυτό θυμιζει τουρκοκρατια οπου οι γκιαουρηδες ρωμιοι δεν επιτρεπότανε να οπλοφορουν σε αντιθεση με τους μουσουλμάνους που επιτρεποτανε ]..
    Το 1942 Ιδρύεται το «Εθνικό Αλβανικό Συμβούλιο», η περίφημη «ΞΙΛΙΑ» (keshilli) [ 14 οπλοφορα ταγματα ] , ενώ λειτουργούν τελωνεία (Σαγιάδα), εφορίες (εισπράττουν φόρους), δικαστήρια, καθώς και η γνωστή αστυνομία της Τζανταρμερίας (Xhandarmeria)..δγλαδη αυτοδιοικηση-αυτονομια με λιγα λογια , με την αδεια των κατακτητων [ οχι φυσιακ γιατι οι συγκεκριμενοι κατακτητες ειχανε αγαπη για τις μειονοτητες να τα λεμε ολα]
    δηλαδή εδωθησαν από τα κατοχικα στρατεύματα ως ανταμοιβή-ανταλλαγμα για την ενοπλη συμμαχια των τουρκοτσαμηδων [τοσο κατα τον πολεμο του 1940 οσο και κατα την κατοχη ] , και με σκοπο τον πληρη προσεταιρισμο τους , ένα ειδος αυτομιας στη Θεσπρωτια….πραγμα που επισης δεν συνεβη με τους βορειοηπειρωτες….
    ….επισης .Στις 17 Ιουνίου ιδρύεται το φασιστικό κόμμα της Θεσπρωτίας [ πραγμα που επισης δεν κανανε οι βορειοηπειρωτες ] . Ιδρύονται τα νέα δημοτικά συμβούλια με διορισμένους προέδρους από τα κατοχικά στρατεύματα..πραγμα που επισης δεν εγινε από τους βορειοηπειρωτες…..
    …διολου τυχαιο ότι ο ελας δεν προστατεψε οσο »’θα μπορουσε» ισως τους τσαμηδες κατα το τελος του 1944….μα όταν τοσοι λιγοι οι τουρκοτσαμηδες [ και από συγκεκριμενη περιοχη , μονο το φιλιατι και περιξ] που ενταχθηκανε [ στο τελος της κατοχης μαλιστα και όχι νωρίτερα,ως εσχατη λυση μετα την αποχωρηση ιταλων και γερμανων] στον εαμ-ελας και γνωρίζοντας οι ελασιτες τι ακριβως ειχε συμβει τα προηγουμενα τρια χρονια είναι απολυτα λογικο..όπως και η καχυποψια με την οποια τους αντιμετωπισε ο κομμουνιστης χοτζα αφου δεν τους αφησε για πολύ καιρο κοντα στα σύνορα [για να μην δημιουργησουν προβλήματα με τους ελληνες ] και τους εστειλε βορειοτερα [μαλιστα οι ιδιοι οι αλβανικομουνιστες την εποχη εκεινη τους χαρακτηριζαν »’αντιδραστικους»’ [ως λαος] δηλαδή »εχθρους» της κομμουνιστικης »προοδου»όπως την εννουσαν , γιατι ακριβως μεινανε ως το τελος πιστοι στις κατοχικες δυναμεις ] λογικο είναι αφου και αυτοι γνωριζαν τι ειχε συμβει με τους τουρκοτσαμηδες της θεσπρωτιας καλυτερα απο τους οποιουσδηποτε σημερινους ερμηνευτες των γεγονοτων …
    αξιο αποριας ειναι επισης οτι , τοσο απο τα ιστορικα ντοκουμεντα οσο και απο μαρτυριες, δεν ειχαμε καποια »μαζικη εκτελεση»[ πχ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ατομων ] η καποιο καψιμο χωριου τουρκοτσαμικου ως »»’αντιποινα»’ απο κατοχικα στρατευματα γερμανικα η ιταλικα κατα την τετραετη κατοχη ……πραγμα αρκετα υποπτο για το τη θεση ειχε λαβει η μεγαλη πλειοψηφεια των τουρκοτσαμηδων….αντιθετα τοσο σε βορεια ηπειρο [ πχ γλυνα] οσο και σε νοτια [λιγκιαδες η παραμυθια κλπ ] ειχαμε και παρα ειχαμε σε ηπειρωτικα χωρια …
    ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ;;;….
    ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ…ΑΡΑ ΑΤΥΧΗΣ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ
    ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΟΙ ΑΣ ΜΗΝ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ …. ΚΑΛΟΙ ΚΑΚΟΙΚΛΠ…..ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΞΕΡΑΝΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ….ΟΛΟΙ …..ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ…ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ …ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΙ Η ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ…..ΑΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟΤΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΝΙΕΙ ΣΗΜΕΡΑ
    ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ -ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ,ΠΧ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ….

    Οι πιο«μετριοπαθείς» αλβανικές πηγές τον τοποθετούν γύρω στα δύο χιλιάδες
    θύματα -10% του προπολεμικού πληθυσμού…..
    ΟΧΙ ΟΙ ΠΙΟ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΙΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ….ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΣΕ ΟΤΙ ΛΕΜΕ…ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΙ ΤΗΣ »’ΕΡΥΘΡΟΜΑΥΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ »’ ΘΕΩΡΟΥΝΤΕ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΩΣ »ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΠΗΓΕΣ»»…..
    ΠΑΜΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ

    Για ευνόητους λόγους, αποτελέσματα έδωσε η πιο πειστική πολιτική του ΕΑΜ. Σημαντικά ποσοστά Τσάμηδων, ειδικά από τις περιοχές βόρεια του Καλαμά, οργανώθηκαν στο ΕΑΜ, ενώ ο ΕΛΑΣ δημιούργησε ένα ολόκληρο τάγμα (το ΙΥ/15), από Τσάμηδες αντάρτες
    ΠΡΩΤΟΝ….. Η ΦΡΑΣΗ »’ΕΙΔΙΚΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ» ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ….ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑΣ »’ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ»’ ΤΣΑΜΗΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΕΑΜ ;;;;;
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ …. Ο ΕΛΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΟΧΙ , »»ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ»’ , ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ…….ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΜΕΙΚΤΟ….ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΙΚΤΟ….ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ….ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΟΝ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΥΧΑΡΕΜ ΝΤΕΜΗ…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στη γειτονική Αλβανία, παρά τις δεδηλωμένες προθέσεις του «Μπαλλί Κομπετάρ» (αλβανική οργάνωση αντίστοιχη του ΕΔΕΣ) η ελληνική μειονότητα δεν θίχθηκε -ούτ στα πλαίσια κάποιων «αντιποίνων»- εκείνα τα χρόνια, χάρη στην πολιτική
    του ισχυρού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλβανίας (αντίστοιχου
    του ελληνικού ΕΑΜ)…..
    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΜΠΑΛΙ ΚΟΜΠΕΤΑΡ ΔΕΝ ΗΤΑΝ »Ο ΕΔΕΣ»ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ…
    ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΑΝΕ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ…..
    ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΕΡΑΝΕ …. ΠΧ ΤΟ ΜΠΑΛΙ ΚΟΜΠΕΤΑΡ ΙΔΡΥΘΥΚΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ [ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΚΟΣΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ]
    …ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣ…..ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΛΙ ΚΟΜΠΕΤΑΡ…..
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1943-44 ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΑΧΘΗΚΑΝΕ ΩΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΠΛΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΚΑ…..ΕΝΩ Ο ΕΔΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΕΔΙΝΕ ΜΑΧΕΣ ΤΟΣΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ
    ΝΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ……
    Η οριστική στροφή της Balli Kombetar προς τον αντικομμουνισμό και τον δοσιλογισμό γίνεται στο συνέδριο του Μπερατίου, την 1η – 3η Ιανουαρίου 1944 όταν ο Μιδάτ Φράσερι θα καλέσει όλες τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις της Αλβανίας σε έναν από κοινού αγώνα για την πατρίδα. Αυτή η κίνηση του Φράσερι αποτελούσε ουσιαστικά το προπαρασκευαστικό στάδιο ενόψει των συνομιλιών και της συνεργασίας με τον, απεσταλμένο του Γ’ Ράιχ, Νόιμπαχερ και την δοσιλογική κυβέρνηση Μιτρόβιτσα
    Το αποτέλεσμα ήταν η συμμετοχή της οργάνωσης του Φράσερι στην δοσιλογική κυβέρνηση, η μεταφορά της έδρας της οργάνωσης στα γερμανοκρατούμενα Τίρανα[4] και η ένοπλη συνεργασία με τους Γερμανούς τόσο κατά των παρτιζάνων του Χότζα όσο και εναντίον των αντίστοιχων του Τίτο στη Γιουγκοσλαβία[5] με σκοπό την εξάλειψη του σλαβοκομμουνιστικού κινδύνου και την συμπερίληψη αλύτρωτων εθνικών εδαφών σε μια μεταπολεμική μεγάλη Αλβανία.
    ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΑΥΤΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ , ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΠΩΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ , ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΔΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ……

    ΓΕΝΙΚΑ ΑΣ ΜΗΝ ΓΛΕΓΟΝΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΕ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΡΕΦΕΤΑΙ Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συνταγματαρχης των SS στην Ηπειρο Ζοζεφ Ρεμον
    »»στον αγωνα εναντιων των ανταρτων οι μονοι που μας υποστηριζουν είναι οι Αλβανοι »…» Το συνταγμα μου και οι Αλβανοι ειχαν διαρκως απωλιες κατά την διαρκεια των επιχειρησεων»»…
    αυτά είναι τα μετα το 1943 γεγονοτα κατά την γερμανικη κατοχη της Ηπειρου….
    οι ομολογιες αυτές των στρατευματων κατοχης [ ιταλων και γερμανων] μεσa από εγγραφα της εποχης ….
    οι μαρτυριες των ιδιων ηπειρωτών για τα χρονια εκεινα 1940-44…
    τα ιστορικα ντοκουμέντα για τις εκαθαριστικες επιχειρήσεις , μαχες ,λεηλασίες σε ηπειρο αλλα και σε »αλβανικο» εδαφος [ταγμα ντινο εντος νοτιου Αλβανιας] προς ανταρτες ελληνες και αλβανους αλλα και προς αμαχους…..
    η όχι και τοσο καλη αντιμετωπιση τους τοσο από το εαμ ελλαδος αλλα και αργοτερα το εαμ αλβανιας [ οπου οι ηγετες του εκτελεστηκανε ως συνεργατες των γερμανων και ο απλος λαος εσταλη ,απο το αριστερο αλβανικο καθεστως ,για εγκατασταση μακρια απο τα συνορα κυριως στην κεντρικη Αλβανια] δειχνει τη γνωμη που ειχανε σχηματισει μεχρι τοτε οι δυο αριστερες οργανώσεις [ελλαδος και αλβανιας] για την πλειοψηφεια των τουρκοτσαμηδων…..
    η συμπεριφορα της πλειοψηφειας των τσαμηδων σε αντιθεση με την συμπεριφορα των αλλων εθνικων η θρησκευτικών μειονοτήτων [μουσουλμανικες εθνοτητες της θρακης κλπ ] τοσο εναντι του κρατους [η οποια συμπεριφορα θα ηταν ισως δικαιολογημενη] αλλα το σημαντικοτερο εναντι των απλων ελληνων συντοπιτών τους [ αυτό το τελευταιο πληρωσανε οι τουρκοτσαμηδες το 1944 ]
    αλλα ακομα και η εμεση ομολογια των ιδιων των τσαμηδων όταν υπεγραψαν στις αρχες του 1944 [στους φιλιατες ] τη [κατά καποιο τροπο] στρατιωτικη συμμαχια τους με τον ελας με ανταλλαγμα την »»αμνηστευση των ως τοτε αδικημάτων που ειχανε διαπραξει εις βαρος των ελληνωνν συντοπιτών τους μεχρι εκεινη τη στιγμη » από μεριας των ελασιτων ανταρτων…ολα αυτα δειχνουν παρα πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. από τις μαρτυριες των μεν και δε εχουμε…..
    α]οι ελληνικες μαρτυριες ομιλουν για ασχημα γεγονοτα-αθλιοτητες όπως κλοπες-λεηλασιες απαγωγες βιασμους και φονους [με τα βασανισμου πολλες φορες ] όχι μονο χωροφυλακων η και ανταρτων του εδες [ πραγμα που θα ειχε ισως καποια »’λογικη»’] αλλα και μεροκαματιαριδων ανεξαρτήτως οικονομικης κατάστασης πολλες φορες,ανθρωπων που ειχανε πχ κατεβει στην αγορα της πολης, η που ειχανε παει για μεροκαματο , ειτε ακομα και παιδιων που βοσκούσανε τα προβατα κλπ κλπ ..και τα οποια γεγονοτα αναφεροντε σε ολο το διαστημα 1940-44 αφου ακομα και κατά τον διωγμο του 1944 οι τσαμηδες δηλητιριασανε τα πηγαδια [ με σκοπο να πεθανουν αυτοι που θα πιουν] ειτε καψανε μερικως η ολικως χωρια όπως παλια σαγιαδα , το μαυρουδι κλπ. συμφωνα με τις μαρτυριες ….επισης γινεται λογω για τετραετή πεινα [ 41-45] από την οποια και όπως ξερουμε βασσανιστηκανε ολοι οι ελληνες [ πλην των μελων των κατοχικων κυβερνήσεων, των μαυραγοριτών και των πολύ στενων [ ενοπλων κυριως ] συνεργατών των γερμανων , μικρη μειοψηφεια στο συνολο των ελληνων οι παραπανω κατηγοριες]…επισης είχαμε και καψιμο χωριων χωριων της ηπειρου από γερμανους κατα το 1940-44 ….
    ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ…
    β]τα ασχημα γεγονοτα-αθλιοτητες που υποστηκανε οι τουρκοτσαμηδες ,συμφωνα με τις δικες τους μαρτυριες γινανε εις βαρος τους μολις στα τελη του 1944 [ δηλαδή κατά την αποχωρηση η και λιγο μετα , των γερμανικων στρατευματων.] Εκει αναφερουν πραξεις ομοιες και το ιδιο αθλιες με αυτές που ειχανε διαπραχθει από τουρκοτσαμηδες σε βαρος ελληνων τα τέσσερα προηγουμενα χρονια όπως εχουμε από τις ελληνικες μαρτυριες …
    ενω απο την αλλη δεν γινετε λογος απο τους τουρκοτσαμηδες για πεινα κατοχικη [παραξενο πραγμα για την εποχη εκεινη ] αλλα αντιθετα γινετε λογος απο τους περισσοτερους [ κατά το διωγμο του 1944] για κλοπη της περιουσιας τους απο τους εδεσιτες [ χρυσαφικα , 700 προβατα και αλλα τετοια]……πραγματα τα οποια , κατα τις παραμονες της απελευθερώσεως ,μετα απο τετραετη κατοχη , ειχαν ως γνωστον , μονο οι πολυ στενοι – και ενοπλοι μαλιστα συνεργατες των κατοχικων στρατευματων στον ελλαδικο χωρο…
    επισης δεν υπηρξε το 1940-44 καποιο καψιμο-λεηλασια χωριου αλβανοτσαμηδων από κατοχικα – γερμανικα στρατεύματα [ πραγμα εξισου »’υποπτο» με τα προηγουμενα περι περιουσιων μεγαλων που διεθεταν πολλοι εξ αυτων κατα το 1944 δηλαδη μετα απο τριετη κατοχη ] ….όλα αυτά κατι δειχνουν…για την μεγαλη πλειοψηφεια των τουρκοτσαμηδων…το οποιο δε θελουν να δουν οι εθνικιστες αλβανοι….ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ…ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ….ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΤΕ ΕΦΕΣΗ ΣΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΡΤΕ ΝΑ ΧΑΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ
    Για πρώτη φορά φέτος τιμάται η μνήμη των δέκα κατοίκων του Σταυροχωρίου που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από τον γιο του τουρκοτσάμη Σαντίκ Μουσταφά, στις 3 Σεπτεμβρίου 1943!
    Οι τουρκοτσάμηδες με τη βοήθεια των Γερμανικών και των Ιταλικών δυνάμεων κατοχής οδήγησαν τους 10 Σταυροχωρίτες στη θέση «Στενούρα» Καναλακίου και αφού τους υποχρέωσαν να σκάψουν τους τάφους τους τούς εκτέλεσαν στην όχθη ενός μικρού χειμάρρου. Ανάμεσά τους κι ένα παλικάρι μόλις 18 χρονών!

    Η καταπίεση έλαβε εξαιρετικά άγρια μορφή, με εμπρησμούς χωριών, κλοπή κοπαδιών, ληστείες και εκτελέσεις Ελλήνων χωρικών –π.χ. εκτέλεσαν την Ελένη Λώλου, από το χωριό Πηγαδούλια Φιλιατών, για να της πάρουν το άλογο και κάρφωσαν το κεφάλι της σε γκορτσιά! Εξετέλεσαν ακόμα και τον μετριοπαθή συμπατριώτη τους, πρόεδρο της μουσουλμανικής κοινότητας Σολοπιάς, ο οποίος τους είχε συμβουλεύσει να μη διαρρήξουν τη σχέση τους με τους ντόπιους Έλληνες. Ανεκήρυξαν αυτόνομη τη Θεσπρωτία, κατέλυσαν τις αρχές και εδήωναν, λεηλατούσαν και εξόντωναν τον ντόπιο ελληνικό πληθυσμό. Με την αποχώρηση των Γερμανών και την κάθοδο των ελληνικών αντάρτικων ομάδων στην περιοχή τους, γνώριζαν ότι είχε έρθει η ώρα της νεμέσεως για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει στην κατεχόμενη Θεσπρωτία επί τετραετία περίπου. Έτσι, φρονίμως ποιούντες, κατέφυγαν στη γειτονική Αλβανία.
    Έτσι, γράφει ο ΕΛΑΣίτης Π. Παπασταύρου, αυτόπτης μάρτυρας της συμπεριφοράς των Τσάμηδων στην περίοδο της κατοχής: «Γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες αριθμούσε εκείνη η μειονότητα των λεγομένων Τσάμηδων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών. Το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπαζε όλη την Θεσπρωτία. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας σε καθημερινή βάση… Όχι λίγες φορές δεν δίσταζαν, έτσι για πλάκα, να βάζουν στο σημάδι από απόσταση τσοπαναραίους και στρατοκόπους…» («Στο Στόμα του Λύκου» εκδ. Σύγχρονη Εποχή)…..ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ…ΟΧΙ »’ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΑΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ»’ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΡΒΑ…ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΕΛΑΣΙΤΗΣ…..ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ

    ΠΑΡΤΕ ΝΑ ΧΕΤΕ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΦΛΟΜΟΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΑΣ …….Η τελευταία φορά που βρέθηκαν στο χωριό μου –Λειά Φιλιατών- οι Τσάμηδες ήταν και η πιο οδυνηρή. Ήταν στις 20-4-1944 και εσυνόδευαν το γερμανικό τάγμα που επέδραμε στη Μουργκάνα για να την εκκαθαρίσει από τις αντάρτικες ομάδες. Ενόψει της επιδρομής των Γερμανών και Τσάμηδων, οι χωριανοί εγκατέλειψαν το χωριό. Οι Τσάμηδες έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού, το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, κτίσμα του 17ου αιώνα. Η μοναδική γυναίκα που παρέμεινε, η τυφλή γερόντισσα Αναστασία Χαϊδή, όταν διεπίστωσε ότι καίγεται το σπίτι της, έβαλε τις φωνές, οι Τσάμηδες την πέταξαν στο φλεγόμενο σπίτι και κάηκε ζωντανή… Σκότωσαν επίσης τρεις Λειώτες, τον Γρηγόρη Λώλη, ετών 25, τον Γιώργο Μπίλη, ετών 53 και τον Βασίλη Σδούγκα, ετών 23, τους οποίους συνέλαβαν τυχαία έξω από το χωριό……ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ 1944 ΠΑΘΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΘΑΝΕ ΑΠΟΤΟΥΣ ΕΔΕΣΙΤΕΣ;;;…ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΑΝ , ΚΟΙΜΗΘΗΚΑΝ…ΑΘΟΥΣ ΣΚΟΤΩΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ …ΑΟΠΛΟΥΣ ,ΦΕΡΟΝΤΕΣ ,ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΛΠ…ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΝΤΑΜΑ ΜΕΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ….
    ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΑΓΩΓΗ ΒΟΣΚΟΥ [ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ] ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΚΛΕΣΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΗΡΑΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝΕ ΣΑ ΔΟΥΛΟ …. ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ [ΣΕ ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΚΟΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΤΟΥ]…ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝΕ ΞΕΓΡΑΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΤΟΥ
    ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟ 1944...ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γράφει επίσης για την εκτέλεση των 8 μουσουλμάνων κατοίκων στη θέση Βίγλιζα στα υψώματα Λαδοχωρίου, που την επιβεβαιώνει –ως αυτόπτης μάρτυρας- ο Χρίστος Λόης, οπλίτης τότε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, και την καταγράφει στο βιβλίο του «Από τις σελίδες της μνήμης. Περιστατικά Πολέμου, 1940-1941», εκδ. Παπαδήμα, σελ.17.

    ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΩ ΑΥΤΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝΕ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ .....ΜΗΠΩΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝΕ ΕΝΟΠΛΑ ΤΑ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ;;..ΡΩΤΑΩ .. ΔΕΝ ΞΕΡΩ..ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΝΕΙΣ ΜΙΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ..ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ;; Η ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΕΙΣ ΟΛΑ ΜΑΖΙ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΜΑΧΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ …..
    Ει και όμως δεν υιοθετήθησαν κατά ταύτα αι προτάσεις διέγνων, ότι η κατάστασις εβελτιώθη και εκ του γεγονότος ότι εσταμάτησαν αι δολοφονίαι Χριστιανών και εκ του ότι οι Μωαμεθανοί ήρξαντο προσερχόμενοι εις εμέ προς επίλυσιν των μετά των Χριστιανών διαφορών των.
    Με ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ [ΠΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ],ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1942 ,ΑΡΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΑΝΤΙΚ , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΥΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΗΣ ΤΡΟΠΟ …… ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΩΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΕΡΙ ΑΠΛΑ '''ΣΥΓΡΟΥΣΕΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ''' ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ [ ΣΙΓΑ ΡΕ , ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΤΕ ΜΕΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΑΠΟ ''ΑΜΥΝΑ'''] .

    […] Την επομένην της αφίξεώς μου επεσκέφθην τον Ιταλόν Συν/ρχην και υπεστήριξα ότι δεν πρέπει να αφεθή έκθετον το έργον της συνδιαλλαγής, ασφαλείας και τάξεως, έργον εις το οποίον εξαίρετον συμβολήν είχε ο ρηθείς Συν/ρχης, να τορπιλλισθή διά της πράξεως ολίγων εγκληματιών, οι οποίοι εκ προσωπικών αφορμών προέβησαν εις την δολοφονίαν του Γιασίν Σαντίκ, ως αντιστρόφως ομοίας πολύ περισσοτέρας όμως εγκληματικάς πράξεις είχον εκτελέσει και Μωαμεθανοί.
    ΑΡΑ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΚ ΕΙΧΑΝΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΣΩΡΟΣ-ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ…..ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΛΛΗΛΩΝ....Η ''''ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΩΝ''' ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ….ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ , ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ [ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ] ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΚ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ …..
    ΠΕΡΙΤΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΙΚ….ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ Η ΚΑΙ ΣΤΟ GOOGLE ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ
    ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ Η ΕΞΗΣ…..
    ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ »ΗΡΕΜΙΑ» [ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ] ΟΤΑΝ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΕ »’ΒΑΡΑΕΙ» ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣ….ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ….
    ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ [ ΒΛΕΠΕ ΦΟΝΟΣ ΣΑΝΤΙΚ ] ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝΕ ΚΑΙ ΧΑΛΑΕΙ Η »»’ΗΡΕΜΙΑ»»’….ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ-ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ…..
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΩ...ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΑΣΗ ΤΟ »»ΟΙ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΖΕΡΒΑ ΒΑΡΑΓΑΝΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΗΣΚΑΝΕ»»…
    ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1944

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ....
    ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ...
    Στις 12/1/1942, ο ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής Ηλίας Νίκου, Διοικητής του τοπικού σταθμού, δολοφόνησε δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των Τσάμηδων στην περιοχή, τον κτηματία Τεφήκ Κεμάλ και τον γιατρό Αχμέτ Κασήμ. Οι συγκρούσεις και οι διαμάχες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων είχαν αυξηθεί, ειδικά μετά την δολοφονία από τους χριστιανούς ενός επιφανούς μουσουλμάνου, του Γιασίν Σαντίκ, τον Δεκέμβριο του 1942.
    ΔΗΛΑΔΗ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΥ , ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΣΑΝΤΙΚ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ , ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΑΠΛΑ ....'''ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ'''
    ΣΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΛΟΓΩ...'''ΑΜΥΝΑΣ''' ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΦΟΝΙΚΑ ΝΑ''ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ''' ΑΠΛΑ....
    ΣΤΟ ΜΕΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ 9 ΜΗΝΩΝ ,ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΩΣ ΤΟΝ ΣΑΝΤΙΚ , ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ;;;...ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1942 [ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΕΝΟΠΛΟΙ ΑΝΤΙΤΟΥΡΟΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΛΠ ] ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ;;...ΕΙΡΗΝΗ;;;...ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ;;...ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΛΟΓΟ....ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ [ΕΛΛΗΝΑΣ Η ΑΛΒΑΝΟΣ] ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ....

    ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΑΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ... Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΙΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ...
    ΙΔΟΥ...ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ''''ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ'''' ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ , ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ.....
    ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ , ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΤΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ »’ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΕΔΕΣΙΤΩΝ» ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ»….ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΕΩΣ ΤΑ TΕΛΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΤΟΥ 1942 ΗΔΗ...ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΕΔΕΣΙΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΙΧΑΝΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΣΕ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΑΡΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΚΑΙΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ
    χαρακτηριστικά αποσπάσματα της έκθεσης του Νομάρχη , η οποία παρατίθεται αυτούσια στο ο.π. βιβλίο του Γ.Μαργαρίτη (σελ.193-197):
    Ελληνική Πολιτεία
    Νομαρχία Θεσπρωτίας
    Αριθ.Πρωτ.Ε.Π.17

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. παμε τωρα να μελετησουμε μια επιστολη οχι ελληνα της εποχης ...αλλα τουρκοτσαμη....ο οποιος επιβεβαιωνει τον ρολο των τουρκοτσαμηδων στη θεσπρωτια....
    Ο Νουρή Ντίνο Μπέης γεννήθηκε στην Παραμυθιά και όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος κατά της Ελλάδος οργάνωσε ένοπλα τμήματα βοήθειας προς τους Ιταλούς και αργότερα προς τους Γερμανούς
    ενώ με διάταγμα της ιταλικής κυβέρνησης,διορίστηκε ύπατος αρμοστής Θεσπρωτίας και ο αδελφός του Ναζάρ Ντίνο συνταγματάρχης της Μαλίτσια, δηλαδή της Πολιτοφυλακής..
    Παμε να δουμε τι ουσιαστικα ομολογει ο ηγέτης των τσαμηδων σε επιστολή που εστειλε το 1943 στον Μουσολινι .....
    ''''Η αφοσίωσή μου και οι από πλέον των 40 ετών παρασχεθείσες υπηρεσίες στην Ιταλία με υποχρεώνουν να σας αναφέρω όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Τσαμουριά, Ελλάδα και Νότια Αλβανία''''...
    παρενθεση.....Εδώ ομολογει τι πραγματικα ισχυε το 1941-44 ...
    άλλο η Ελλαδα άλλο η νοτια Αλβανια και άλλο η ''Αυτονομη''-ημιαυτονομη Τσαμουρια η οποια και ειχε περασει υπο τον απολυτο ελεγχο των τουρκοτσαμηδων με την αδεια των φΑΣΙΣΤΩΝ συμαχων τους...
    επισης ομολογει κατι ακομα.... ότι 40 χρονια τωρα τα αδερφια Ντινο δουλεύανε για την Ιταλια [ και αρα και για την μετα το 1923 Φασιστικη Ιταλια , και τις βλεψεις της επι των παραλιων της Ηπειρου και γενοκοτερα της ανασύστασης της ρωμαικης αυτοκρατοριας όπως προπαγανδιζε το φασιστικο καθεστως] για αυτό και οι Ιταλοι τους ανταμείψανε με αυτά τα αξιωματα όταν κατελαβαν την Ελλαδα........τους ηγετες [στρατιωτικοι και πολιτικοι] των τουρκοτσαμηδων της θεσπρωτιας που ηταν ''πρακτορες του αξονα '' και μαλιστα πολλα χρονια τωρα , εχει αποδειχθεί ότι οι απλοι τσαμηδες επηρεαζονταν αμεσα από αυτους - τους ακολουθούσανε στα βιαια-αυτομιστικα-ανθελληνικα κελευσματα τους [ κυριως λογω της κοινωνικης δομης της τουρκοτσαμικης κοινοτητας-της νοοτροπίας τους -την ταση υπακοής στον ισχυροτερο της περιοχης ,δηλαδη λογω του τροπου κοινωνικης λειτουργιας της φυλης αυτης κλπ]..
    την φιλοαξονικη [και ανθελληνικη] συμπεροφορα τους απεδειξε τοσο το συμφωνο των φιλιατων μεταξυ ΕΑΜ και Τουρκοτσαμηδων [ τοοποιο θα αναλυσουμε παρακατω ] οσο και το γεγονος οτι εντος της τουρκοτσαμικης κοινοτητας κατά τα ταραγμενα χρονια της κατοχης δεν παρατηρηθηκε καμια [σοβαρη] αντιδραση [ενοπλη η αοπλη] εναντιον οσων συνεβαιναν ,αλλα στη καλυτερη περιπτωση παρατηρηθηκε μια απλη προσαρμογή στη νεα ταξη πραγματων το 1940-44, η στη χειροτερη περιπτωση , τυφλη υπακοή στους ηγετες τους και συνακολουθα ενοπλη δραση εναντιον των ελληνων ηπειρωτων] [με εξαιτρεση βεβαια τους λιγοστους φιλιατιωτες τουρκοτσαμηδες που ενεταχθησαν στον ΕΛΑΣ ΤΟ 1944, ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. συνεχιζουμε με την αναλυση της επιστολης....
    αλλα η αντιανταρτικη δραση των τουρκοτσαμηδων δεν περιοριστηκε μονο εντος Θεσπρωτιας -Ελλαδας αλλα ακομα και εντος νοτιου Αλβανιας.....και για αυτό ακριβως το ανταρτικο [εαμ αλβανιας] της νοτιου αλβανιας [εναντιον αυτου δηλαδή ] μιλαει ο ηγέτης των τουρκοτσαμηδων της ημιαυτόνομης Θεσπρωτιας..ιδου..
    ''''Στη Νότια Αλβανία η κατάσταση έχει καταντήσει ανησυχητική. Η έλλειψη συνετών οδηγιών και η αδυναμία των αρχών επέτρεψε την διείσδυση της εχθρικής προπαγάνδας με την δημιουργία ανταρτικών ομάδων'''.....'''είναι αναρχικά όργανα παρακινούμενα από πράκτορες και οδηγίες, που έχουν διεισδύσει από την Ελλάδα'''....
    Δηλαδη ακομα και για την νοτια αλβανια και το εκει αλβανικο ανταρτικο ο Ντινο κανει λογο για '''ελληνες πρακτορες'''..αυτό δειχνει και τη νοοτροπια των ηγετων τους ,και μεγαλου μερους του λαου που τους ακολουθησε...δηλαδή ανθελληνικη νοοτροπια.....Δηλαδη δεν κανει λογο ουτε καν για '''κομμουνιστες πρακτορες'''[ πραγμα που και αληθες ισως ηταν , και που θα ερεθιζε τα αυτια των Ιταλων φασιστων-αντικομουνιστων ] αλλα αντιθετα μιλαει για '''ελληνικη'' προπαγανδα..που;;;..μεσα στην ιδια την αλβανια.....πραγμα που δειχνει ότι ο βασικοτερος εχθρος στα ματια των ηγετων των τουρκοτσαμηδων ηταν οι ελληνες [ανεξαρτήτως ιδεολογικων πιστευω ]..δηλαδή φυλετικη [ και θρησκευτικη βεβαίως] η εχθρα [ από τα πολύ παλια χρονια]...αυτό αποδυκνυεται και απο το ότι οι τουρκοτσαμηδες κυνηγησαν ανταρτες ανεξαρτήτως πολιτικης τοποθέτησης [ ΕΛΑΣ η ΕΔΕΣ αν και με τον καιρο ειχανε βαλει στοματικυριως τοθυς τελευταιους]] .. το ιδιο ισχυε και για τους απλους ηπειρώτες χωρικους.....αυτό δηλαδή δειχνει η ολη δραση των ενοπλων τσαμηδων το 1940-44.....αφου ειχαμε λεηλασιες τοσο σε μερη που ειχε αναπτυξη το ανταρτικο του ΕΔΕΣ [ ΠΧ Παραμυθια προς Σουλι ] οσο και σε περιοχες που ειχε αναπτυξη το ανταρτικο του ΕΛΑΣ [πχ Ορεινη Μουργκανα]
    συνεχιζει....
    ''''Όλοι οι καλοί Αλβανοί πατριώτες είναι σύμφωνοι στο συμπέρασμα, ότι αυτοί οι αναρχικοί είναι προδότες της πατρίδας τους, και η ενδεχόμενη αδιαφορία της Ιταλίας θα άφηνε την Αλβανία έρμαιο των Ελληνικών και Σλαβικών βαρβαροτήτων, που θα κατέστρεφαν την Αλβανία και θα κατέσφαζαν τους Αλβανούς επειδή ασπάσθηκαν την Ιταλική υπόθεση.''''
    δηλαδή οι ''καλοι πατριωτες'' στους οποιους αναφέρεται ηταν οι ενοπλοι που οδιος ανεφερε [και οι οποιοι αργοτερα συγκροτησαν τα 14 ενοπλα τουρκοτσαμικα ταγματα της KSILA στο πλευρο των γερμανων] ηλεγχε ο ιδιος και ο αδερφος του και που συμμετείχανε σε κοινες , με τους Ιταλους, αντιανταρτικες επιχειρήσεις εναντιον των Ελλήνων ανταρτων...και αργοτερα κοινες επιχειρησεις με την γερμανικη ΕΝΤΕΛΒΑΙΣ ....'''αναρχικοι και προδοτες''' είναι οι ανταρτες της νοτιου αλβανιας [ ΕΑΜ Αλβανιας]....
    επισης ομολογει ότι οι τουρκοτσαμηδες '''ασπασθηκαν την ιταλικη υποθεση''.... αυτό δειχνει ποιανου το μερος πηραν οι Θεσπρωτοι τουρκοΤσαμηδες [ στη μεγαλη τους πλειοψηφεια ] της ιδιαίτερης πατριδας του , τους οποιους και διοικουσε τα χρονια εκεινα ...

    βλέπουμε μεχρι τωρα την πληρη ανατροπη της αλβανικης ανθελληνικης προπαγάνδας για τα γεγονοτα εκεινα ..μεχρι τωρα οι ιδιες οι ομολογιες των τουρκοτσαμηδων διαψευδουν την μεγαλοαλβανικη προπαγανδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και συνεχιζει ο Ντινο για το ανταρτικο της Νοτιου Αλβανιας.......''''Σήμερα θα χρειαζόταν να διαλέξουμε κατάλληλα άτομα που μπορούν να αναλάβουν την αποστολή και την ευθύνη της απόλυτης καταστολής αυτών των σκοτεινών κινημάτων'''.......''''Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι πιστοί και δοκιμασμένοι φίλοι της Ιταλίας, από πατριωτισμό και όχι από χρηματισμό,με σκοπό να διεξαγάγουν ένα ανηλεές κυνηγητό στους αντάρτες και τους φίλους των να καταστρέψουν και τα χωριά που τους βοηθούν αρχίζοντας από το Curvelesi'''''
    δηλαδη ο ηγέτης των τουρκοτσαμηδων αναφέρεται σε΄'''ανηλεες κυνηγητο'' αλλα και σε καταστροφες ακομα και των χωριων που στηριζουν τους ανταρτες όχι απλα στην Ελλαδα αλλα ακομα και στη νοτια Αλβανια στο Κουρβαλεσι της Λαμπεριας [αλβανοι μουσουλμανοι οι κατοικοι του] του οποιου οι κατοικοι βοηθουσανε το ΕΑΜ Αλβανιας [δηλαδή τους συμπατριώτες του] .....δηλαδή μπορούμε να φανταστούμε τι ειχανε περασει τα ελληνικα χωρια που συνορευαν αμεσα με την Τσαμουρια , ειτε τα χωρια της ορεινης μουργκανας ειτε της παραμυθιας ειτε του καμπου του φαναριου [ καταστροφή ,μερικη η ολικη, 24 χωριων κατα τις επιδρομες του 1943 απο 600 τουρκοτσαμηδες ] από τους τουρκοτσαμηδες όταν αναφερουν ''με ελαφρα τη καρδια'' την αναγκη για καταστροφη ακομα και αλβανικων χωριων εντος της Αλβανιας......αρα η καταστρφη χωριων ηταν κατι που ειχανε επαναλαβει ξανα και ξανα [στην ελληνικη φυσικα ηπειρο]
    ''''Εάν δεν θεωρηθεί σκόπιμο να γίνει αυτό από μέρους των Ιταλικών δυνάμεων, δεν θα είναι δύσκολο να πετύχουμε τον σκοπό με τον σχηματισμό των 6.000 εθελοντών Τσαμουριωτών και Κοσοβάρων που είναι πραγματικοί φίλοι της Ιταλίας επειδή γνωρίζουν τι τους περιμένει εάν αυτή τους εγκαταλείψει'''
    Δηλαδη ξεκάθαρα λεει ότι αυτό το ρολο των εκαθαριστικων επιχειρήσεων εις βαρος '''φιλοανταρτικων'' χωριων [ ακομα και αλβανικων χωριων εντος της Αλβανιας ] θα τον αναλαβουν ακομα και οι ιδιοι [ τουρκοτσαμηδες και κοσσοβαροι και μαλιστα με σχηματισμο σωματος 6000 ανδρων ''ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ'' οπως λεει .... αριθμος που δειχνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ για τον ρολο της πλειψηφιας των τουρκοτσαμηδων το 1940-44 ]...επισης το'''' γνωριζουν τι τους περιμενει αν τους εγκαταλειψει η ιταλια''' δειχνει ότι υπηρχε διαχυτος ''φοβος΄'' για το τι θα ακολουθουσε.... φοβος που οφειλότανε σε βεβαιη αντεκδίκηση-αντιποινα [από μεριας ελληνων ανταρτων] που θα ακολουθούσανε εξαιτιας οσων ειχανε προηγηθεί την προηγουμενη τριετια....ειδαλως δε θα επρεπε να φοβόντουσαν τιποτα τετοιο όπως για παραδειγμα δεν φοβόντουσαν [ και δεν επαθαν κατι ] οι μουσουλμάνοι της θρακης, ειτε τουρκοι μουσουλμάνοι [ αλλοεθνεις και αλλόθρησκοι και αυτοι ] ειτε Πομακοι [ αλλόθρησκοι και αυτοι οπως οι ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ]..και αυτοι δεν φοβόντουσαν τιποτα ,και δεν παθανε και τιποτα ακριβως γιατι δεν ειχανε πειραξει κανενα στην κατοχη ..αρα ο φοβος τους [των μουσουλμάνων αλβανων της θεσπρωτιας] ηταν φοβος αντιποινων-εκδικησεως εναντιων τους όταν θα τους εγκατελειπαν οι ιταλοι προστατες τους [ και αργοτερα οι γερμανοι] ..πραγμα που σωστα προεβλεψε στο γραμμα του και που συνεβη το 1944 μετα [η και κατά] την αποχωρηση των γερμανικων στρατευματων από τη θεσπρωτια...και που δεν συνεβη με τους τουρκους μουσουλμάνους της θρακης η τους Πομακους για παράδειγμα....αυτό δειχνει πολλα και θα επρεπε να βαζει σε σκεψη τους αλβανους που πιστευουν αυτά που τους μαθαινουν στο σχολεια της Αλβανιας και τους φυτευουν εθνικιστικο μισος περι ''ρατσιστων''ελληνων ανταρτων η ρατσιστικη Ελλαδας γενικοτερα κλπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και συνεχιζει σην επιστολη του .....
    '''Οι Τσαμουριώτες εν τω μεταξύ μου έχουν συχνά απευθύνει την ερώτηση: «Η Ιταλία πολέμησε την Ελλάδα για την Τσαμουριά, γιατί τώρα δεν υπολογίζει την πίστη μας και μας αφήνει στο έλεος των κοινών μας εχθρών''...αυτό που λεγανε οι απλοι τουρκοτσαμηδες στους ηγετες τους ,ότι '''' η ιταλια πολεμησε για την τσαμουρια'''' ...
    δηλαδή ένα φασιστικο κρατος όπως το ιταλικο '''θυμηθηκε'' να πολεμησει ένα γειτονικο της αλβανιας κρατος λογω της καταπιεσης μιας [ μη ιταλικης μαλιστα] μειονότητας [ δηλαδή οι φασιστες που κυνηγάγανε τις μειονότητες της δικιας τους πατριδας επεμβαίνανε στα αλλα κρατη για να υπερσπιστουν τις εκει μειονότητες πραγμα τελειως αστειο ] θυμιζει τους πολεμους αμερικης και νατο που επεμβαινουν σε κρατη στην αλλη μερια της υφηλιου για να υπερασπιστουν καποια πραγματικη η '''φανταστικη'' ,καταπιεζομενη η μη, μειονοτητα.....τελικα η ιστορια επαναλαμβάνετε....ιδια αφεντικα,ιδια ''συνθηματα'' [πχ μεγαλη αλβανια] ιδιοι σκοποι [ εντελως ασχετοι με αυτους που λενε-λεγανε δημοσια πχ απελευθερωση καταπιεσμένων τουρκοτσαμηδων πραγμα που ανεφερε και το ιταλικο τελεσιγραφο [την 28 οκτωβριου των ιταλων] ως μια απο τις αιτιες επιθεσεως των ιταλων εναντια στην Ελλαδα κλπ ]
    Επισης αυτό '''κοινο μας εχθρο''[δηλαδή ιταλων και τουρκοτσαμηδων] που απευθυναν οι τσαμηδες προς τους ηγετες τους δειχνει προς ποια ομαδα ανθρωπων αισθανονταν-ηταν συμμαχοι οι τουρκοτσαμηδες [ ιταλικα στρατεύματα κατοχης] και ποια αισθανονταν-αντιμετωπιζαν ως εχθρο οι τουρκοτσαμηδες [ ομαδα εθνοτικα ελληνικη ,θρησκευτικα ορθοδοξη ασχετως πολιτικης ιδεολογιας αλλα ακομα και ταξικης θεσης μιας και όπως ξερουμε αρκετοι από τους εκτελεσθεντες-δολοφονηθεντες ηπειρώτες ηταν μετριας η και κακης οικονομικης κατάστασης μεροκαματιάρηδες και βοσκοι ακομα και παιδια] ..προς αυτή την ομαδα [ελληνες ηπειρώτες] στραφήκανε με κάθε μεσο το 1940-44...
    Συνεχιζει...'''''Αυτός ο κόσμος οπλισμένος δυνατός και γενναιόδωρος θα μπορούσε να υπερασπιστεί τη γη του, και να πεθάνει για την αφοσίωσή του στην Ιταλία'''''..εδω φαινεται ότι αυτοι οι ανθρωποι [ενοπλοι τουρκοτσαμηδες υπερ των κατοχικων στρατευμάτων] τους οποιους περιγραφει ηταν ένα [πολύ] μεγαλο μερος του πληθυσμου για αυτό και το γενικευσε ο Ντινο [ για ολους τους τουρκοτσαμηδες]...όπως δηλαδή ξανααποδειχθηκε η συντριπτικη πλειοψηφεια των ανδρων ειχε ταχθει ενοπλα υπερ των γερμανιταλων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1944 ……. ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΟΡΟΥΣ ΕΙΧΕ...
    Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου το 1944 [ 3 ΜΟΛΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΙΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ] , υπογράφτηκε στη Φοινίκη [ χωριο ελληνικο της Θεσπρωτιας-ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ , πλησιον τουρκοτσαμικων Φιλατων κοντα στα συνορα , στην περιοχη που ηλεγχε πλεον ο στρατιωτικα ο ΕΛΑΣ ] συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και εκπροσώπων των μουσουλμάνων τουρκοτσαμιδων της περιοχής, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων……

    Α]την αμνήστευση των μουσουλμάνων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ελλήνων μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας, –

    Β]την υποχρέωση τους να παραδώσουν στον ΕΛΑΣ,κατα την αποχωρηση των Γερμνων απο την περιοχη , τους Φιλιάτες χωρίς συγκρούσεις…..

    Τότε εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και 40 επιπλέον μουσουλμάνοι Τσαμηδες , ενισχύοντας το μικτό τάγμα που δρούσε ήδη στην περιοχή. Το μικτό τάγμα για την περιφέρεια της Τσαμουριάς είχε ήδη συγκροτηθεί από τις 10 Ιανουαρίου του 1944 [ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΦΟΥ ΕΝΕΤΑΧΘΗΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙΚΙΟΘΕΛΩΣ ΣΤΟ ΕΑΜ ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ] , με πρωτοβουλία του 15ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και με τη σύμφωνη γνώμη του αλβανικού FNC130 [ΕΑΜ ΑΛΒΑΝΙΑΣ] . Συνδιοικητές του είχαν οριστεί αρχικά οι Μουχαρέμ Ντέμι και Σπύρος Σκεύης [ΕΝΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΣ ] , αργότερα όμως, έγινε ο Ιωάννης Σαράφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, [ΜΟΛΙΣ 3 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ] ,
    ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΑΓΜΑ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ [ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΟΛΙΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1944 ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΜΙΓΕΣ , ΑΛΛΑ ΜΕΙΚΤΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ] .....
    ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΗΤΑΝ 14 ΤΑ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΑ ΕΝΟΠΛΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ »’ΜΕΙΚΤΑ»’ ΑΛΛΑ ΑΜΙΓΟΙ , ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ [1942-43 ]…..
    ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ,ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ, ΕΞ ΑΡΧΗΣ , ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ [ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΚΙΝΗΤΡΑ-ΣΚΟΠΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ-ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΥΟΘΕΤΗΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ] …….
    ΕΝΩ Η ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΦΑΙΝΟΤΑΝΕ Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ , ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ-ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΑΖΙΚΗ [ΕΝΑ ΜΟΛΙΣ ΜΕΙΚΤΟ ΤΑΓΜΑ [ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΑ 14 ΑΜΙΓΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑ]..
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΕΑΜΙΤΕΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΟΧΗ [ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΜΕΣΑ ΥΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΑΜ ]…
    ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…..
    Ο ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ »ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ»’ ΠΕΡΙ »’ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ » [ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ] ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΩΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1944 …..
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΑΤΙ [ ΠΟΥ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΗΝ »’ΕΛΑΣΙΤΙΚΗ» ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ »’ΕΔΕΣΙΤΙΚΗ» ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΞΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΣΕ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ] ……ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΠΩΣ Ο ΕΑΜ Ο ΟΡΟΣ ΑΥΤΟΣ , ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΥΤΟ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ »ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ,Η ΚΑΤΙ ΣΠΑΝΙΟ-ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΚΑΠΟΙΟΩΝ ΛΙΓΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ….
    ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ »’Ο ΚΑΝΟΝΑΣ»» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ …..ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ »ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ »ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ [ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ ΣΚΟΠΙΜΟ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ]…
    ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ-ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΣΥΜΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ , ΑΛΛΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΑΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ….ΑΡΑ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ [ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ] ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ
    Προσέξτε πως αποκαλεί τα αλβανικά χωριά περιφρονητικά ως «τουρκοχώρια». Παρόλο που ο Παπαμώκος κατακρίνει στο βιβλίο του για λόγους τακτικής- την πράξη του συμμορίτη Δεληγιαννάκη, ο στόχος του είναι προφανής. Εννοεί ότι ‘οι Τούρκοι ήταν κατακτητές των Ελλήνων και τους είχαν σκλάβους, ο Μάρκος Δεληγιαννάκης επιτέθηκε στα τουρκοχώρια κ.τλ.’. Δηλαδή με λίγα λόγια, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Δεληγιαννάκης είχε το δίκαιο με το μέρος του, ότι επιτέθηκε στα χωριά των κατακτητών κ.α.

    ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ;;...ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΟΠΟΙΟΣ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ , ΕΚΕΙΜΗ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝΕ ''ΤΟΥΡΚΟ'' .... ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΣ ΕΙΤΕ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΣ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ...
    ΑΝΑΦΕΡΟΥΝΕ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΗΓΗ...ΑΡΑ ΜΗ ΣΕ ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΕΙ Η ΛΕΞΗ ''ΤΟΥΡΚΟΧΩΡΙΑ'' ΔΕΥΤΕΡΟΝ...
    Εννοεί ότι ‘οι Τούρκοι ήταν κατακτητές των Ελλήνων και τους είχαν σκλάβους,
    ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΕΠΕΛΗΘΕΥΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΣΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ...ΔΕΣ ΤΟ...
    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΩΤΕΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ 1821 -ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ [ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1941-44 ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ] ....
    ΝΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.....
    Ο Άγιος Βασίλειος χτίστηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση το έτος 1913 και είναι ο ενοριακός
    ναός του Μαργαριτίου, υπάγεται στην Μητρόπολη της Παραμυθιάς. Το 1930, οι μουσουλμάνοι
    κάτοικοι του Μαργαριτίου, παρότι ζούσαν σε τμήμα της ελληνικής επικρατεις,ειχανε εμπλακει με τον αλβανικο εθνικισμο εχοντας τις πλατες της Φασιστικης Ιταλιας...
    Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι μουσουλμάνοι στο έπακρο και είχαν επιδοθεί σε σημαντικές
    αξιόποινες πράξεις κατά του ελληνικού κράτους και των συμπολιτών τους χριστιανών με διάφορες
    προκλητικές ενέργιες. Μια από αυτές ήταν να κάψουν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου. Το 1937
    οι χριστανοί Μαργαριτιώτες ξαναέφτιαξαν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου
    οι Μαργαριτιώτες.
    ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΕ ΦΙΛΕ;;;...ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΚΤΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΟΥ Η ΟΤΑΝ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΚΤΙΣΕΙΣ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΕ [ΒΛΕΠΕΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΑ] ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΕΣΥ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ;;;; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ-ΑΦΕΝΤΙΚΑ [ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ] ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΟΥΣ [ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ] ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ''ΝΤΟΠΙΟΙ''...ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΑΛΛΑ Η ΣΑΡΙΑ...ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ Η ΣΑΡΙΑ ΤΟΤΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ..ΣΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ...ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να που ενα περιστατικο ανατρεπει την προπαγανδα των αλβανων εθνικιστων [ σωρια τετοιων περιστατικων υπαρχουν για την ακριβεια αλλα θα εστιασουμε σε αυτο]

    Ενδεικτικά στις 27-7-44 στο μεικτό χωριό Πηγαδούλια συγκέντρωσαν τους κατοίκους μπροστά στο τέμενος και όταν ο πρόεδρος Ν.Σιούτης αρνήθηκε να υπογράψει το ψήφισμα εκτελέστηκε μπροστά στους συγχωριανούς του. Στις 6-12- 44 εκστρατεύουν στα χειμερινά λιβάδια του χωριού Σκανδάλου και φονεύουν 15 βοσκούς κλέβοντας και τα κοπάδια τους. Εξολοθρεύουν τους άνδρες 4 οικογενειών (Ζήκου, Χρηστούλη, Ντίσιου και Πιτούλη,)οι οποίοι ωστόσο μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πετούν κατάμουτρα στους φονιάδες τους:Κάντε ότι θέλετε.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ......Συνολικά το 1941 έχουμε 28 δολοφονίες μόνο από Τσάμηδες, ενώ το 1942 90. Να σημειώσουμε ότι τα νούμερα αυτά είναι τα επιβεβαιωμένα, καθώς υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις εξαφανισθέντων ή ανευρευθέντων αργότερα νεκρών για τις οποίες απλώς δεν έχουμε αυτόπτες μάρτυρες ή κάποιο επίσημο όργανο της πολιτείας για να τις καταγράψει καθώς από τα τέλη του 1941 ουσιαστικά δεν υφίσταται κανένα στοιχείο ελληνικής διοίκησης στη Θεσπρωτία.

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΩΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ '''ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗΣ'' ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ''ΟΠΟΙΩΝ'' ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΣ , ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ , ΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΩΝ....
    Πρωτον οτι οι τουρκοτσαμηδες διωχτηκανε οχι μονο απο εδεσιτες αλλα και απο τις ελληνικες κατοχικες αρχες της περιοχης [προσπαθωντας καποιοι να δικαιλογησουν-αιτιολογησουν τον μεγαλο αριθμο ενοπλων στο πλευρο των γερμανων ] ......αφου οπως εχει αποδειχθει και οπως επιβεβαιωνει και η πηγη
    ''''ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'' που σημαινει οτι η περιοχη εκεινη ηδη απο το 1942 δεν ανηκε στο ελλαδικο κρατος...για να μαστε ακριβεις ηταν ηδη ημιαυτονομη απο τα τελη του 1942 , με συνεχη πορεια προς αυτονομια [ η οποια δεν πραγματοποιηθηκε τελικα] ,τουρκοτσαμικη χωροφυλακη κλπκλπ.....αλλα οι μονες κατοχικες αρχες στη περιοχη ηταν οι τουρκοτσαμικες ειδικα απο τα τελη του 1942
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.....οτι λογο ''''αμυνας''' αναγκαστηκανε να εξοπλιστουν απο τα κατοχικα στρατευματα , '''και καλα'' για να αντιμετωπισουν τον ΕΔΕΣ...αφου βλεπουμε οτι σε αμυνα βρισκονταν ηδη απο το 1941-42 , οχι οι τουρκοτσαμηδες , αλλα οι ελληνες της περιοχης,,,πολυ πριν δημιουργηθει ο ΕΔΕΣ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ.....ΙΔΟΥ ΜΕΡΙΚΕΣ

    Συνταγματαρχης των SS στην Ηπειρο Ζοζεφ Ρεμον
    »»στον αγωνα εναντιων των ανταρτων οι μονοι που μας υποστηριζουν είναι οι Αλβανοι »…

    Το συνταγμα μου και οι Αλβανοι ειχαν διαρκως απωλιες κατά την διαρκεια των επιχειρησεων»»…

    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΑΜΑΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΤΩΝ.....ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΟΙ....ΑΛΛΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ .... ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ...ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΠΗΓΗ ΟΤΙ '''ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ''ΚΛΠ...ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ...ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΙΞΑΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ,ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ...ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΘΗΚΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ Η ΔΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΕΝΟΠΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ...ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΕΣ ...

    .Όπως άλλωστε η διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας παρατηρεί σε έκθεσή της, «τα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού συμπαρίστανται στα γερμανικά στρατεύματα και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κατά των ανταρτών», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις κατά των ανταρτών οι μουσουλμάνοι αποδείχτηκαν ικανοί λόγω της γνώσης της περιοχής, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις ανίχνευσης.».

    ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ....ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ '''ΜΕΡΙΚΟΥΣ'' Η ''ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ'' ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ...ΚΑΤΙ ΞΕΡΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΖΗΣΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ [ ΕΘΙΚΙΣΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ] ΓΙΑ ΣΥΓΝΩΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ...ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ...ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ...
    ΟΜΩΣ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΥΓΝΩΜΗ, ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΡΩΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΝΑΝΕ ΕΠΙ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ , ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΟ 1944 ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.
    ΙΔΟΥ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 1942-44 ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ...
    Συνοπτική έκθεσις των απωλειών τοΰ πληθυσμού
    και των καταστροφών τών γενομένων είς την περιφέρειαν
    Θεσπρωτίας ΰπό τών Τουρκαλβανών

    ( Έπ'ι τη βάσει τοΰ ύπ' αριθ. 2]48 βουλεύματος τοΰ Ε.Ε.Γ.Ε.Π ').

    1.Είς την έπαρχίαν Θυάμιδος
    α) Έφονεύθησαν 150 "Ελληνες πολΐται.
    β) Έπυρπολήθησαν 5 σχολεία και 2 κοινοτικά καταστήματα, μία "Εκ¬κλησία και 233 οίκίαι.
    γ) Διηρπάγησαν τα έπιπλα καί σκεύη τών οικιών 8 χωρίων και 388 μεμονωμένων οικιών. "Απαντα τα εμπορεύματα τών καταστημάτων, ρουχι¬σμός άντιπροσωπεύαιν 600 εκατομμύρια προπολεμικών δραχμών, άπαντα τά είδη δύο σχολείων, μιας Εκκλησίας, 31.540 αιγοπρόβατα, 1.706 φορτηγά ζώα, 314 βόες, 2.500.000 οκ. δημητριακών καρπών, τρόφιμα, κλπ.

    2. Είς την έπαρχίαν Παραμυθίας
    α) Έφονεύθησαν 201 "Ελληνες πολΐται.
    β) Έπυρπολήθησαν εξ ολοκλήρου 19 χωρία και 5 Έκκλησίαι. γ) Διηρπάγησαν όλος ό ρουχισμός, τά έπιπλα καί σκεύη τών άνωτέρω χωρίων.

    3- Είς τήν έπαρχίαν Μαργαριτίου
    α) Έφονεύθησαν 114 "Ελληνες πολΐται.
    β) Διηρπάγησαν διάφορα είδη τών κατοίκων.

    4 Εις τήν έπαρχίαν Πάργας (Φαναριού)
    α) Έφονεύθησαν 600 "Ελληνες πολΐται και πολλοί εκ τών κακώσεων κατέστησαν ανίκανοι προς έργασίαν.
    β) Πλείστοι διαρπαγαί, λεηλασίαι καί καταστροφα'ι ελαβον χώραν' όμοίως και άπαγωγαϊ κορασιών καί γυναικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή