Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Αλβανία: Τα εγκλήματα του Κομμουνισμού στην Αυλώνα σε Λεύκωμα


Μάρτιος 7, 2011.

Εγκλήματα Κομμουνισμού:
Κατακρεουργημένος κάτοικος της Αυλώνας
«Τα εγκλήματα του κομμουνισμού στην περιφέρεια της Αυλώνας, στη διάρκεια του πολέμου και του κομμουνιστικού καθεστώτος, είναι αμέτρητα και τερατώδη και συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας:
 Eίναι τα πιο αιματηρά, γιατί η Αυλώνα ήταν ανέκαθεν μια περιοχή με παράδοση στην πατριωτική συνεισφορά, στην πολιτική και στην δημοκρατία και εκείνη την εποχή αντιτάχθηκε σθεναρά στην κομμουνιστική δικτατορία», γράφει ο Αλβανός ιστορικός Ουράν Μπούτκα προλογίζοντας το βιβλίο-λεύκωμά  του Φάσι Σάσκα «Τα κομμουνιστικά εγκλήματα στην Αυλώνα» και  που έχει τον τίτλο στα αλβανικά:  "Të quajturit  armiq të popullitkrimikomunist në Vlorë".
Το βιβλίο εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και δίνει μια γενική εικόνα του τι συνέβη σε περίοδο μια ολόκληρης γενιάς από το 1945 έως το 1995 στην περιοχή της Αυλώνας.


 Αναφέρονται οι δολοφονίες  από την κομμουνιστική δικτατορία, 426 ανθρώπων, ενώ άλλοι 49 πέθαναν στην φυλακή και συνολικά 846 αγωνιστές της δημοκρατίες φυλακίστηκαν και από αυτούς στη διάρκεια των χρόνων κατάφεραν να δραπετεύσουν περί τους 498.
Την περίοδο αυτή είχαν καταδοθεί ως ‘εχθροί του λαού’, 1837 οικογένειες της Αυλώνας που σήμερα αντιπροσωπεύουν  περίπου τα περίπου 9.000 νοικοκυριά της περιοχής.
Ο συγγραφέας  τονίζει ότι στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει τους ανθρώπου εκείνους που αντιτάχθηκαν στην κομμουνιστική δικτατορία και εργάστηκαν για την δημιουργία της σύγχρονης Αλβανίας.
Και αυτοί που έβαλαν την σφραγίδα με το αίμα τους ήταν,κυρίως, από την περιοχή της Αυλώνας.

Τίτλος: «Një libër album për krimet e komunizmit në trevën e Vlorës»
Δημοσίευση: Botasot, 7.3.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου